ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ...

 

Μόνο από το μισθό του ως επαγγελματίας σε κλαμπ του ΝΒΑ κερδίζει περισσότερα από 20 εκ. δολάρια το χρόνο. Αυτονόητο ότι για να φθάσει κανείς στην κορυφή, στον όποιο τομέα, δεν χρειάζεται μονάχα το ταλέντο, τα προσόντα και τη συστηματική αφοσίωση στη δουλειά του. Απαραίτητο είναι και το πνευματικό δόσιμο στο αντικείμενο, αθλητισμός είναι αυτό, τέχνη, επιστήμη, λογοτεχνία, ο,τιδήποτε. Αν λείπει από το πακέτο ένα απ' αυτά τα ''προαπαιτούμενα'' ο επαγγελματίας δεν θα έχει διάρκεια.

Ο Μάρκ Γκασώλ συμπλήρωσε ήδη τα 35, και είναι ακόμα ενεργός, σε επίπεδο πρωταθλητισμού πρώτης - πρώτης γραμμής. Ο 2 μ. 16 Ισπανός γεννήθηκε το 1985, σα σήμερα 29 Ιανουαρίου και το 2019 έγινε πρωταθλητής κόσμου με τη χώρα του και πρωταθλητής στο ΝΒΑ με τους Toronto Raptors.

Για πρώτη φορά δυο αδέλφια έχουν αναδειχθεί πρωταθλητές στο αμερικάνικο επαγγελματικό μπάσκετ. Ο Μάρκος και ο 2μ. 13 Πάου Γκασώλ, αυτός είναι 4,5 χρόνια μεγαλύτερος.

Την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών του, το 2019, ο Μαρκ των Memphis Grizzlies πλέον, συμμετείχε σε αποστολή διάσωσης μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο. Ήταν μέλος της «Proactiva Open Arms», μιας οργάνωσης που βοηθά τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τον πόλεμο και τη φτώχεια. Γιατί το έκανε αυτό; Από προσωπική ικανοποίηση. Τον γέμιζε συναισθηματικά η πρόθεση του να προσφέρει. Πιθανόν, να πει κανείς, ότι σκέπτεται να πολιτευτεί αύριο. Δεν ξέρεις.

Απλά σημειώνεις το γεγονός. Που δείχνει ότι ακόμα κι εκείνος που είναι ταυτισμένος, δοσμένος ολοκληρωτικά στη δουλειά του, αφήνει κάποιες χαραμάδες και για άλλα πράγματα. Είπε για την εμπειρία του μέσα σε σωστική λέμβο ο Μαρκ Γκασώλ: ''Δεν θα ξεχάσω ποτέ το τρομοκρατημένο βλέμμα της Ζοζέφα, του κοριτσιού από το Καμερούν που επέζησε 48 ώρες γατζωμένη σ' ένα κομμάτι ξύλου. Δίπλα της έπλεαν δυο πτώματα, το ένα ήταν μωρό. Σκέφτηκα ότι δεν έχω στο ελάχιστο τη δύναμη της Ζοζέφα''.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΧΟΤΖΑ ΚΑΙ ΚΟΥΒΑΣ ΚΑΣΤΡΟ