ΦΑΓΑΜΕ 9 ΓΚΟΛ ΣΤΟ Α', ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΗΚΑΜΕ ΣΤΟ Β'

 

Πειραιάς 1906, δέκα χρόνια μετά τους Α’ ολυμπιακούς αγώνες της σύγχρονης εποχής, που είχαν γίνει στο Παναθηναϊκό Στάδιο των Αθηνών. Στο γήπεδο του Νέου Φαλήρου, στο Ποδηλατοδρόμιο, που φτάχτηκε για τις ανάγκες των ολυμπιακών αγώνων του 1896, και από το 1938 ονομάστηκε ‘’Γεώργιος Καραϊσκάκης’’. Ο πρώτος «διεθνής» αγώνας ποδοσφαίρου στην Ελλάδα επάνω στην καρβουνόσκονη, η «εθνική» ομάδα αντιμετώπισε την Δανία. Πρώτο ημίχρονο η ελληνική ομάδα τρώει εννέα γκολ και δεν κατεβαίνει να συνεχίσει στο Β’ 45λεπτο. Συνέβη σα σήμερα 24 Απριλίου, το 1906.

Ο «αγώνας» αυτός δεν θεωρείται κανονικός, επίσημος όπως λένε. Η προϊστορία της εθνικής ομάδας ξεκινάει από το 1929, όταν πια το ποδόσφαιρο έχει φύγει από τον ΣΕΓΑΣ, από το Νοέμβριο του 1926, τότε που ιδρύθηκε η ΕΠΟ, μέλος πλέον της FIFA, της παγκόσμιας συνομοσπονδίας.

Στεκόμαστε στο 1906. Ανεπίσημοι αγώνες ποδοσφαίρου εν όψει των ολυμπιακών αγώνων. Τέσσερις οι αντίπαλοι. Η εθνική Δανίας, για λογαριασμό της Ελλάδος ο Εθνικός Γ.Σ. Αθηνών, και δύο ομάδες από την οθωμανική αυτοκρατορία. Ο Όμιλος Φιλομούσων της Θεσσαλονίκης και μια ενδεκάδα από την Σμύρνη, με 6 Άγγλους, 4 Γάλους και έναν Αρμένιο.

Πρώτη ημέρα, 23 Απριλίου, Δανία-Σμύρνη 5-2 και Αθήνα (Εθνικός Γ.Σ.) – Θεσσαλονίκη (Ομ. Φιλ.) 5-0.

Τελικός: Δανία - Αθήνα 9-0 μόνον στα πρώτα 45.

Οι Αθηναίοι άρπαξαν την εννιάρα και δεν κατέβηκαν στο β’ ημίχρονο, αλλά απαίτησαν να ανακηρυχθούν 2η ομάδα στο γκρουπ, διότι έπαιξαν στον «τελικό». Διαφωνεί η Θεσσαλονίκη, και οι 11 Έλληνες παίκτες της που εκπροσωπούσαν την οθωμανική αυτοκρατορία. Τελικά, εκτός προγράμματος γίνεται ματς για την 2η θέση και η Σμύρνη κερδίζει 3-0 την Θεσσαλονίκη. Η Αθήνα κατατάχθηκε τέταρτη.


Στην ελληνική ομάδα έπαιξε και ο 16χρονος Γιώργος Καλαφάτης, ο μετέπειτα ιδρυτής του Παναθηναϊκού (φώτο). Με την ευκαιρία σημειώνω και τούτο προς δόξα της αιωνίας Ελλάδος, του μέλλοντος των αιωνίων Ελλήνων. Ο γεννημένος στα Εξάρχεια το 1890 Κεφαλονίτης Γιώργος Καλαφάτης διαγράφτηκε το 1932 από τον Παναθηναϊκό(!!!), επειδή στης εκλογές είχε υποστηρίξει την αντίπαλη παράταξη εκείνης που εκλέχτηκε, με την υποστήριξη του Απόστολου Νικολαίδη.

Τον υποναύαρχο Γιώργο Καλαφάτη, τον ιδρυτή του Παναθηναϊκού, τον ξαναέκαναν μέλος του συλλόγου. Και; Η επανεγγραφή δεν διαγράφει τη... διαγραφή. Την παραγοντική ηθική που επικρατεί μέχρι σήμερα στον αθλητισμό, κι όχι μόνο.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ