Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟ... ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

 
Το 1972 η χούντα των συνταγματαρχών είναι στα ντουζένια της. Δεν έχουν εμφανιστεί μαύρα σύννεφα με Πολυτεχνείο και μπέρδεμα στην Κύπρο. Ο γραφικός Παπαδόπουλος με την κάλυψη της αμερικάνικης πρεσβείας κυριαρχεί, δεν απειλείται ακόμα από τον πάντα αχαρτογράφητο σύντροφο Ιωαννίδη, ο οποίος μια ζωή βιώνει τυραννικά ψυχοβγαλτικές κρίσεις με τους προσωπικούς του δαίμονες. Ο δε ελληνικός λαός, δημοκρατικός από τα βάθη της Ιστορίας, έφτασε στο αποκορύφωμα της αντιστασιακής του έκρηξης ένα χρόνο πριν, το καλοκαίρι του 1971, όταν ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός έφτασε στον τελικό της Ευρώπης. περήφανος.

 

Αν οι Έλληνες, οπαδοί του Παναθηναϊκού κι όχι, έβγαιναν στις πλατείες με τα μυαλά στα κάγκελα, περήφανοι για την πρόκριση ελληνικής ομάδας στο Ουέμπλεϋ, όπως έκαναν τότε ενάντια της χούντας, αυτή σε μια νύχτα θα είχε πάει περίπατο.

Στον λαό του Ολυμπιακού έχει προκαλέσει πρόβλημα μαζικής κατάθλιψης η διεθνής επιτυχία του Παναθηναϊκού, συλλόγου που ελέγχεται άμεσα από αξιωματικούς της δικτατορίας. Ο πρόεδρος της ομάδας Νίκος Γουλανδρής, καλοκάγαθος άνθρωπος, παραδοσιακής εφοπλιστικής οικογένειας, ένας ευπατρίδης του γηπεδικού οπαδισμού, βάζει βαθειά το χέρι στην τσέπη για να ενισχύει την ομάδα του. Να ανταγωνιστεί τον ευρω-Παναθηναϊκό.

 

Στα γήπεδα της Ελλάδος απομυθοποιείται το έντιμο ''επαναστατικό'' καθεστώς των αξιωματικών που υποτίθεται στέρησε τις ελευθερίες του ανυπότακτου ελληνικού λαού. Οι επαγγελματίες, και βέβαια οι αφελείς πολιτικοποιημένοι αποφεύγουν να σταθούν στις μεγάλες αποκαλύψεις. Στα γκραν σουξέ ξεβρακώματα, σαν κι αυτό στις 9 Μαίου, σα σήμερα το 1972. Εκείνη την Τρίτη, ημέρα εργάσιμη παρακαλώ, το Καραϊσκάκη δεν ήταν απλά κατάμεστο, έβγαζε φωτιές πεινασμένης φανατίλας από τους γάβρους. Ήταν ένα φιλικό παιχνίδι με την Λέστερ, κλαμπ αγγλικό βήτα διαλογής. Κι όμως, κόπηκαν 38.466 εισιτήρια και η αστυνομία του στρατιωτικού καθεστώτος επέτρεψε σε μερικές χιλιάδες οπαδούς να παρακολουθήσουν το ματς καθισμένοι στο ταρτάν του στίβου.

 

Είναι λυτρωτική η μέρα για τους οπαδούς του Ολυμπιακού γιατί θα φορέσει για πρώτη φορά τη φανέλα της ομάδας κάποιος Μιγκέλ Νικολάου, Αργεντινός ρουμάνικης καταγωγής. Μέγα θέμα την εποχή εκείνη της χουντοκρατίας σε ποια από τις δυο δημοφιλέστερες της χώρας, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, θα καταλήξει ένας ποδοσφαιριστής όχι πρώτης γραμμής στην πατρίδα του, αλλά και σακατεμένος. Ανίκανος να βγάλει κανονικά ένα ματς.
Ποιος, όμως, ασχολείται με την... υγεία του δίμετρου παίκτη, την όποια αξία του και παραμύθι φούρναρης Έλληνα ομογενή. Σημασία είχε ότι ο σάπιος από τραυματισμό  Αργεντινός προτίμησε το πακέτο του Γουλανδρή, όχι του Παναθηναϊκού.

 

Δέκα μέρες πριν τέλειωσε τη μεταγραφή Νικολάου ο πονηρός Κεφαλονίτης που παρίστανε τον μάνατζερ και δούλευε χοντρά τους προέδρους. Αυτός έφερε στον Ολυμπιακό και τον επίσης σκάρτο Αργεντινό βετεράνο τερματοφύλακα Πολέτι. ''Ο Νικολάου υπέγραψε στον Ολυμπιακό!!!'' ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα του Καραϊσκάκη, σε ματς πάλι φιλικό και έγινε το σώσε. Άλλο να το διαβάζει κανείς, άλλο να το ζήσει ο ίδιος. Χωρίς υπερβολή, το Καραϊσκάκη σείστηκε. Ήμουν παρών και ειλικρινά φοβήθηκα ότι το γήπεδο υπέστη ρωγμές. Άνθρωποι οικογενειάρχες, νοικοκυραίοι, με άσπρα μαλλιά, πανηγύριζαν όρθιοι, αγκαλιαζόντουσαν. ''Ο Νικολάου είναι δικός μας!'', ''Τον πήραμε μέσα από τα χέρια των βαζέλων!''.

Ο απόλυτος διασυρμός του τρίο Στούτζες, της εξουσίας που κρατούσαν οι φαιδροί Μακαρέζοι, Παττακοί και σία. Θρίαμβος της προκλητικής παρανομίας με τις μεταγραφές εκατοντάδων (!!!) ποδοσφαιριστών από τη Λατινική Αμερική σ' όλες τις ομάδες, με μια μονάχα εξαίρεση. Του ΠΑΟΚ που είχε καταφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας προκειμένου να σταματήσει το όργιο της μαϊμού ''ελληνοποίησης'', ενώ έκανε τα στραβά μάτια η επαναστατική ηθική των Ελλήνων Χριστιανών. Πού να τολμήσουν οι ''σκληροί'' δικτάτορες να τα βάλουν με την ποδοσφαιρική καφρίλα. Χωρίς σόδα κατάπιναν τις καραβιές αλλοδαπών ποδοσφαιριστών με... προπάππου Έλληνα.

Στην εικόνα, το πρωτοσέλιδο της οπαδικής εφημερίδας που πανηγυρίζει την απόκτηση Νικολάου. Ο παίκτης ήταν άχρηστος, δεν έπαιξε στον Ολυμπιακό, τελικά η μεταγραφή έγινε, για να εγχειριστεί στο πόδι του, στην Ελλάδα.

 

Διαβάστε ακόμα:

ΘΑ ΞΑΝΑΦΑΜΕ ΣΤΗ ΜΑΠΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ