ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΚΟΚΚΑΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗ ΒΑΡΔΗ

 

Βιβλίο συγγράφει κανείς με τα φοβερά και τρομερά που έγιναν στον Παναθηναϊκό της πολυμετοχικότητας. Ιστορία χθεσινή, αλλά σχεδόν ξεχασμένη. Έτσι συμβαίνει, κάθε τι αποκαλυπτικό και διδακτικό που ανοίγει μάτια και ξεφωνίζει μαύρες αλήθειες, το τρώει η σκόνη του αρχείου. Ποιος ασχολείται με το χθες και το προχθές. Την πηγή της καταστροφής. Την αλήθεια που οδήγησε τον Παναθηναϊκό στη χρεοκοπία. Να κυκλοφορεί για χρόνια με τρύπιο παντελόνι. Απένταρος.

Ξεχάστηκαν τα μούσια και τα λούσα της πολυμετοχικότητας των λεφτάδων, των επιφανών Παναθηναϊκών. Ποιος ο επόμενος σωτήρας! Αυτό θέλει ο κοσμάκης, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Από την ΠΕΚ στην ΠΣ. Τι κόλπα είναι τούτα;

Επικηρυγμένος ο Βαρδινογιάννης. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, επιχειρηματίας διαρκώς αναπτυσσόμενος και από κούνια βαζέλος, ξεκινά την επανάσταση ενάντια στην οικογένεια Βαρδινογιάννη, φτιάχνει την Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση (ΠΕΚ) και με πεζοδρομιακές κινητοποιήσεις κάνει χοντρό παιχνίδι. Μαζί του συντάσσονται και οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι, με απωθημένα τριών δεκαετιών κατά του βαρδινογιαννέϊκου. Ο Τζίγγερ Βαρδινογιάννης, αφού κατάφερε να διατηρήσει την πλειοψηφία των μετοχών, ανακοινώνει το 2008, σα σήμερα 21 Μαίου, την ιστορική συμφωνία με Βγενόπουλο, Γιαννακόπουλους και Πατέρα, ο οποίος αναλαμβάνει εν λευκώ πρόεδρος στην ΠΑΕ. Εφοπλιστές και επιχειρηματίες είναι πίσω από τον τραπεζίτη Βγενόπουλο.

Ο Κόκκαλης με τα πρωταθλήματα που έπαιρνε ο Ολυμπιακός καταδίκασε την οικογένεια Βαρδινογιάννη στον κόσμο του Παναθηναϊκού και προκάλεσε τη μαχητική αντιπολίτευση Βγενόπουλου. Για χρόνια, ανάμεσα στα δυο στρατόπεδα, το Βαρδινογιαννέικο και τον δικηγόρο Βγενόπουλο, λειτουργούσε με λεπτές ισορροπίες ένας συνδετικός κρίκος. Ο μυτόγκας δικηγόρος, σοβαρότατος και αξιοπιστότατος κύριος Αλεξανδρίδης τον οποίον βρήκε ο Βαρδής από τον μακαρίτη αδελφό του, τον πατριάρχη της οικογένειας Νίκο. Αυτά είχαν τελειώσει. Ο Βγενόπουλος σήκωσε το λάβαρο της αντίστασης στη χούντα του Ολυμπιακού και στον κοτζαμπασισμό του Βαρδινογιάννη.

Ποια ήταν η συνέχεια- από την πρώτη κιόλας μέρα- την επομένη της περιβόητης πολυμετοχικότητας; Οι άνθρωποι μόνο τα μάτια τους δεν έβγαζαν. Αλληλοκατηγορίες δημόσιες και ενυπόγραφες προκλήσεις ο ένας σε βάρος του άλλου. Γιατί, κύριε, Πατέρα, δώσατε 1,2 εκ. για τη μεταγραφή του Μελίσση, αναφέρει σε μια από τις επιστολές του ο μεγαλομέτοχος Βαρδινογιάννης στον πρόεδρο της ΠΑΕ. Κάποια ωραία πράγματα, εξόχως «πικάντικα» αναφέρει σε δικά του φιρμάνια και ο Πατέρας στον Τζίγγερ. Ο Βγενόπουλος αφού αλληλομηνύθηκε με τον Τζίγγερ, του ζητούσε λεφτά από έσοδα της ΓΗΠΕΛ να κατατεθούν στην ΠΑΕ. Ο Βαρδινογιάννης απάντησε, ''Εντάξει, θα δώσω τα λεφτά σε χορηγίες''. Σε τι χορηγίες, αναρωτιόταν ο Πατέρας, σε μπουνιές, σε είδος, σε τι.

Από τους μεγαλομετόχους μπήκαν εκατομμύρια στην ΠΑΕ, πολλά πακέτα, τα περισσότερα από ποτέ σε κάθε άλλη ομάδα, αλλά γράφτηκαν στο χιόνι, δεν έπιασαν τόπο. Τελικά, η ομάδα πήρε το πρωτάθλημα του 2010 άνευ αντιπάλου. Ο Ολυμπιακός ερείπιο, στα τελευταία του ο Κόκκαλης. Πούλησε την ΠΑΕ στον Μαρινάκη, ο οποίος πήρε περίπατο το πρωτάθλημα του 2011 με 13 βαθμούς διαφορά από τον Παναθηναϊκό

Ο Βαρδινογιάννης παραδίδει το 54,60% των μετοχών του σε δικηγορικό γραφείο και με το τέλος της πολυμετοχικότητας ο Παναθηναϊκός κατέληξε άφραγκος, χρεωμένος και ακέφαλος. Με συνέπεια να εμφανιστεί από το πουθενά ο Αλαφούζος και να κάνει το δικό θέατρο με μια ΠΕΚ αλά Βγενόπουλου. Ο καναλάρχης παρουσίασε καινούργιο κόλπο, την ''Παναθηναϊκή Συμμαχία'' (ΠΣ), κι έτσι σαν τα παραμύθια η ΠΑΕ έγινε... της λαϊκής βάσης. Το καραμπινάτο σότο. Δήθεν την ομάδα διοικούν οι χουλιγκάνοι, οι οργανωμένοι. Η ΠΑΕ από τους εφοπλιστάδες στους καντηλανάφτες της ιδέας της Πανάθας, μέχρι να ξεκαθαρίσει η μπουγάδα και το μαγαζί να περάσει προσωπικά στον πρόεδρο της ΠΣ, τον Αλαφού.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΗΣ ΑΕΚ ''ΥΠΟΠΤΟ'' 2-3 ΚΑΙ Η... ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ!