ΕΠΙΑΣΕ ΤΟ ΣΦΥΓΜΟ ΤΗΣ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ
Μετά από 30 χρόνια πήρε πρωτάθλημα η Λίβερπουλ, μέγεθος τεράστιο και ξεχωριστό στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Το παιχνίδι έτσι όπως έχει εξελιχθεί καταργεί την όποια ιδιαίτερη ταυτότητα κουβαλάει ένα κλαμπ. Δεν υπάρχουν πια σχολές ποδοσφαίρου, η παγκοσμιοποίηση κυριαρχεί και στη μπάλα, αν αγνοήσει κανείς εθνικότητες και φανέλες, ένα πράμα βλέπει. Ακόμα, όμως, λειτουργεί η σκέψη ότι π.χ, άλλη είναι η Μπάγερν και η Μταρτσελώνα, άλλη η Λίβερπουλ και η Γιουβέντους.
Για τον οπαδό της Λίβερπουλ, αλλά και για πολύ κόσμο, η ομάδα της γενέτειρας των Beatles είναι το κάτι άλλο. Το μοναδικό. Καμιά σχέση με Άρσεναλ ή Μάντσεστερ. Να, ποιος είναι ο λόγος που στην Λίβερπουλ πέτυχε προπονητής μη Βρετανός, μάλιστα Γερμανός. Ο Γιούργκεν Κλοπ δεν προσαρμόστηκε απλά στην ομάδα, αλλά έδεσε μαζί της, μέχρι που την εκφράζει υπαρξιακά, οπαδικά.
Το ποδόσφαιρο δεν πουλάει σώβρακα και ντομάτες, γυαλιά ηλίου και περιοδικά. Αέρας είναι το προϊόν του γηπέδου, όμως όχι κοπανιστός. Ο αέρας του ποδοσφαίρου είναι μυρωδάτος και πνέει οσμές μάχης. Το κάθε κλαμπ που ξέρει τη δουλειά του, με τον ιδιοκτήτη ή τον προπονητή, ακόμα και με κάποιους ποδοσφαιριστές, φροντίζει υπηρετεί επικοινωνιακά την εικόνα εκείνη όπως την θαρρεί η οπαδική μάζα της ομάδας.
Γερμανός ο Κλοπ αλλά στο Λίβερπουλ δίνει ρεσιτάλ μεσογειακού ταμπεραμέντου. Ζει το παιχνίδι, έχει άμεση επαφή με την εξέδρα, με το καπέλο του μπαίηζ-μπωλ, αξύριστος και γυαλικό. Κι όταν ανοίγει το στόμα, στην αριστερή λαϊκίστικη κουλτούρα του μπερδεύει τη μπάλα με τα δικαιώματα του απλού κοσμάκη, την κοινωνική δικαιοσύνη, ολότελα ταιριαστή στο πολιτικό περιβάλλον της λιμανίσιας πόλης.
Ο 1 μ. και 91 Κλοπ γεννήθηκε το 1967 και σταμάτησε το ποδόσφαιρο στην Μάινς, αφού φόρεσε τη φανέλα της 11 χρόνια. Στα 34 την ανέλαβε προπονητής, το 2001 μέχρι το 2008, και πήγε μετά στην Μπορούσια Ντόρμουντ, με την οποία πήρε το πρωτάθλημα το 2012 και 2013, ενώ την έφθασε μέχρι τελικό του champions league. Στην Λίβερπουλ είναι από το 2015, και κέρδισε το champions league το 2019.
Διαβάστε ακόμα: