ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΜΑΤΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ

 

Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ένας σπάνιος αγώνας. Ασυνήθιστος. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει μια «ομάδα» αριστερών κρατουμένων στην Μακρόνησο, συγκεκριμένα από το τάγμα σκαπανέων. Στην ενδεκάδα των εξόριστων για τα πολιτικά τους φρονήματα είναι και ποδοσφαιριστες του Ολυμπιακού.

Συνέβη σα σήμερα 26 Ιανουαρίου, το 1949. Μετέφεραν μέχρι το Λαύριο τους «Μακρονησιώτες» μ' ένα καραβάκι από τον ξερότοπο, εκεί που ήταν εκτοπισμένοι. Ο Ολυμπιακός έχασε 2-1, επειδή οι παίκτες του δεν ήθελαν να κερδίσουν αυτό το παιχνίδι και έπαιζαν τόσο, όσο να μη φανεί ότι «χάριζαν» τη νίκη στους «αντιπάλους» τους.

Στις εξέδρες παρόντες φίλοι και συγγενείς των εξόριστων αριστερών, εκείνη την εποχή της αντικομουνιστικής υστερίας στην πατρίδα μας. Λίγους μήνες πριν λήξει(;) και τυπικά ο εμφύλιος πόλεμος σε μια χώρα που ακόμα μέχρι σήμερα κάποιοι αφελείς(;), απατεώνες(;) συνεχίζουν να παριστάνουν τους αριστερούς.

Πόσοι, αλήθεια, ήταν πράγματι αριστεροί από τους εξόριστους; Πόσοι, αλήθεια, ήταν πράγματι δεξιοί από τους «αντιπάλους» τους στο απέναντι «ιδεολογικό» στρατόπεδο.

Τα μουνόπανα που κυβερνούσαν ως «δεξιοί» την Ελλάδα για να ωραιοποιήσουν τη ζωή των εξόριστων αποφάσισαν να διοργανώσουν τον αγώνα. Στην ενδεκάδα των «Μακρονησιωτών» ο τότε 22χρονος Γιώργος Δαρίβας, της θρυλικής ομάδας του Ολυμπιακού, οι συμπαίκτες του Μαλαμαλόπουλος, Γεωργάτος, ο Παπαντωνίου του Παναθηναϊκού, οι Παντινιώτης, Λιαρός του Εθνικού, ο Ιωαννίδης του Ηρακλέους, ο Παπαδόπουλος του Απόλλωνος.

Με τον Ολυμπιακό έπαιξαν ο αριστερός Μουράτης, οι Ρωσίδης, Βασιλειάδης, Μινάρδος κ.α. Για την... Ιστορία τα γκολ οι Μαλαμαλόπουλος 39, Δαρίβας 60 και Χριστόπουλος 78.

Πριν το παιχνίδι στη Λεωφόρο, είχε γίνει ένα ματσάκι στην Μακρόνησο με τον Παναθηναϊκό, όμως απουσιάζει το σχετικό... ρεπορτάζ, κάποιες λεπτομέρειες συγκεκριμένες.

Διαβαστε ακομα:

ΕΝΑΣ ΠΑΙΚΤΗΣ, Ο ΓΚΑΡΣΙΑ, ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ