ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ... ΠΑΡΑΓΚΑ

 

Τελευταίο πρωτάθλημα πριν εμφανιστεί η Παράγκα. Που σημαίνει όργια διαιτησίας γινόντουσαν και πριν στηθεί η οργανωμένη συμμορία που επηρέαζε ξεκάθαρα τα κοράκια. Τους στρατευμένους πεζοναύτες στις επιταγές της Παράγκας. Οι αφελείς θα πουν ότι το συνδικάτο του εγκλήματος ήταν η συνέπεια στα φαλτσοσφύριγματα υπέρ του Παναθηναϊκού. Σαν και το παιχνίδι που ανασύρουμε από το παρελθόν.

Φεβρουάριος του 1996, σα σήμερα 18, Πανιώνιος- Παναθηναϊκός, παιχνίδι που έγραψε και για μια φορά ακόμα επιβεβαίωσε ότι ο διαιτητής δεν είναι απλά ο άρχοντας του γηπέδου, αλλά ο δικτάτωρ. Αυτός κι όχι κάποιος ποδοσφαιριστής, όχι η μια από τις δυο ομάδες, που αποφασίζει το αποτέλεσμα.

Προηγείται 1-0 στο 5 κιόλας με Αντώνη Σαπουντζή ο Πανιώνιος που δείχνει ικανός να κερδίσει τον αγωνιστικά προβληματικό εκείνη την εποχή πρωταθλητή Παναθηναϊκό. Ήδη αποκλεισμένο στο κύπελλο με δυο ήττες από την ΑΕΚ. Τη σφυρίκτρα έχει ο Αθηναίος Σπανέας Γιώργος ο οποίος έδωσε ρεσιτάλ… αποφασιστικότητας στην επιθυμία του ποιος από τους δυο αντιπάλους θα είναι νικητής.

Ανύπαρκτο πέναλτυ σε βουτιά του Γιώργου Χ. Γεωργιάδη. Το ανύπαρκτο των ανύπαρκτων. Η αποθέωση των μαϊμού πέναλτυ. Το εκτελεί στο 72 ο Στράτος Αποστολάκης και ισοφαρίζει 1-1. Μπουκάρουν μέσα φανατικοί οπαδοί του Πανιωνίου και ο άγνωστος τότε Αχιλλέας Μπέος προσπαθεί να προστατεύσει τον Σπανέα.

Την ήττα του Πανιωνίου,  εκτός από τον Παναθηναϊκό, που βρίσκεται ένα πόντο πίσω από την πρωτοπόρο ΑΕΚ, περιμένει και ο ΠΑΟΚ. Στο 90 και στο 94 με δυο γκολ του Βαζέχα χάνει 3-1 το ματς ο Πανιώνιος και οδεύει για δεύτερη φορά στον υποβιβασμό, όπως και έγινε. Ο δε Παναθηναϊκός παίρνει το τελευταίο πρωτάθλημα με Γιώργο Βαρδινογιάννη. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η παντοκρατορία Κόκκαλη και τέζα όλοι.

Για την εφεύρεση του πέναλτυ στη Νέα Σμύρνη ο Σπανέας, που διαγράφτηκε από τη διαιτησία, αναγνώρισε το… λάθος του και ζήτησε συγγνώμην από τον Πανιώνιο. Ο Παναθηναϊκός καταδίκασε τη διαιτησία και έκανε λόγο για… σαμποτάζ στην ηθική του συλλόγου του. Ο Στράτος Γιδόπουλος, τότε κουμανταδόρος στον Πανιώνιο, αποκάλεσε ''χτικιάρη'' τον Σπανέα και τον χαρακτήρισε στημένο σφαγέα, ότι ήρθε με διατεταγμένη εντολή να ηττηθεί ο Πανιώνιος. Το μαγαζί του Σπανέα στον Άγιο Δημήτριο την επομένη του αγώνα καταστράφηκε από ''άγνωστους''. Πιθανότατα οπαδούς του… Παναθηναϊκού οι οποίοι ήθελαν να περάσουν το μήνυμα ότι δεν γουστάρουν χαριστικές διαιτησίες.
Διαβαστε ακομα:

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΓΝΟΕΙ ΤΗΝ… ΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΙΝΤΧΟΒΕΝ