ΕΜΕΙΝΕ ΤΟ 0- 1 ΚΑΙ Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ… ΤΡΑΙΝΟΥ

 

Το μάθημα της πρώτης τάξης του δημοτικού στο ποδόσφαιρο. Το πλέον εύκολο μάθημα που αρνείται πεισματικά να διδαχθεί ο οπαδός. Το ένα ματς δεν λέει τίποτα. Αυτό είναι το μάθημα στην πρώτη σελίδα του ποδοσφαιρικού σχολικού βιβλίου. Η μια νίκη, η μια επιτυχία δεν σημαίνει τίποτα. Με την έννοια ότι η ομάδα, αλλά και ο ποδοσφαιριστής δεν αλλάζουν επίπεδο, επειδή κατάφεραν το σπουδαίο, το εκπληκτικό σ’ ένα μόνο παιχνίδι.

Αρχές Απριλίου του 1996 ο Παναθηναϊκός κέρδισε 1-0 στο Άμστερνταμ τον Άγιαξ. Και; Πολυθρύλητη και χιλιοτραγουδισμένη νίκη. Και; Δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια νίκη, έστω κόντρα σε ανώτερο αντίπαλο, και μάλιστα εκτός έδρας. Η αναμέτρηση ήταν διπλή και στη ρεβάνς με νίκη 3-0 στο ΟΑΚΑ ο Άγιαξ προκρίθηκε. Έμεινε, όμως, το 0-1 στην Ολλανδία. Σωστό. Όπως έμεινε και 0-3 στην Αθήνα.

Αλησμόνητο και το γκολ του Παναθηναϊκού, στο 87 του πρώτου αγώνα. Η επική κούρσα - και γαμώ την κατεβασιά - του Γιώργου Δώνη, του αποκαλούμενου και ''τραίνο'', που έκανε την ασίστ- πάρε Χρηστάρα και βάλτο- στον Βαζέχα, τον σκόρερ. Ο Πολωνός πρόλαβε (φώτο) την έξοδο του μέγιστου Ολλανδού τερματοφύλακα Βαν Ντερ Σαρ, 1 μ. 93, και βρήκε δίχτυα.

Το ίδιο χρόνο, το 1996, σα σήμερα 5 Ιουνίου, ο γεννημένος στη Φραγκφούρτη (1969) Γιώργος Δώνης υπέγραψε στην Μπλάκμπερν με 1,1 δις δραχμές, ποσό ρεκόρ για Έλληνα ποδοσφαιριστή. Είναι ο πρώτος Έλληνας που αποκτήθηκε από αγγλική ομάδα. Και ο πρώτος Έλληνας που αξιοποίησε το νόμο Μπόσμαν, με τον οποίο οι ποδοσφαιριστές ήταν ελεύθεροι με τη λήξη του συμβολαίου τους να μετακινούνται στις χώρες της Ενωμένης Ευρώπης.

Ο Δώνης δεν έπιασε στην Μπλάκμπερν Ρόβερς, στην οποία χρησιμοποιήθηκε μόνο 11 φορές, όλες αλλαγή. Αξιοσημείωτο. Την περίοδο 2007-08 ο Δώνης είναι προπονητής της κυπελλούχου Ελλάδος Λάρισας και στα προκριματικά του κυπέλλου UEFA αποκλείει την Μπλάκμπερν με νίκη 2-0 εντός και ήττα 2-1 εκτός.

Διαβαστε ακομα:

ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ... ΠΑΛΤΑ ΤΗΣ ΑΡΚΤΙΚΗΣ