ΣΤΑ 30 ΤΟΥ ΕΦΥΓΕ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ Ο ΠΙΛΟΤΟΣ ΡΟΛΑΝΤ ΓΚΑΡΟΣ
Το τουρνουά τένις με το όνομα Ρολάντ Γκαρός είναι επιχείρηση. Μπίζνα το λέμε στα ελληνικά. Δεν γίνεται διαφορετικά. Έχει έσοδα και έξοδα. Και η δουλειά αφήνει κέρδη. Η κυρία Μαρία Σάκκαρη προκρίθηκε στα προημιτελικά και θα κάνει παντελόνι 375.000 ευρώ. Τα ποσά για τους άνδρες και τις γυναίκες είναι τα ίδια, και προκαθορισμένα. Τόσα ο νικητής, τόσα ο φιναλίστ, αυτό το πακέτο γι’ αυτούς που θα παίξουν, εννοώ θα κτυπήσουν το μπαλάκι, στα προημιτελικά, στα ημιτελικά, στον τελικό.
Και από κονομάει τα φράγκα η εταιρεία που διαχειρίζεται εμπορικά κάθε χρόνο τέτοιο καιρό το τουρνουά; Από τους χορηγούς, οι οποίοι κι αυτοί ωφελούνται από την επικοινωνιακή δυναμική του εν λόγω event, από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, το εισιτήριο που πληρώνουν οι θεατές κ.α.
Μια προσεκτική ματιά, παρακαλώ, στη μαυρόασπρη φωτογραφία. Όσο την παρατηρεί κανείς, όλο και κάποια άλλη σκέψη γεννιέται. Είναι ο Eugène Adrien Roland Georges Garros. Γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου το 1888 και σκοτώθηκε ένα μήνα πριν τελειώσει ο Α΄ παγκόσμιος πόλεμος. Μια μέρα πριν από τα γενέθλια του, στις 5 Οκτωβρίου το 1918. Το όνομα του Ευγένιου Άντριεν Ρολάνδου Γεωργίου Γκαρός δόθηκε το 1928 στο τουρνουά τένις που διοργανώνεται στο Παρίσι από το 1891.
Πιλότος σε πολεμικό αεροπλάνο ήταν ο Ρολάντ Γκαρός. Τον έφαγε βόλι γερμανικό στα 30 του χρόνια. Ζει το όνομα του, όχι και η μνήμη του, όταν κανένας δεν γνωρίζει ποιος ήταν ο Γκαρός. Ελάχιστοι και στην Γαλλία. Κι αν το όνομα Ρολάντ Γκαρός είναι άνθρωπου ή φυτού, συνταγή σως ή σπάνιου πτηνού.
Για να τιμηθεί η μνήμη του πιλότου δόθηκε το όνομα του και στο γήπεδο και στο τουρνουά Ρονάλντ Γκαρός. Δεν είναι σταθερά ίδιος κάθε χρόνο ο τιμοκατάλογος των οικονομικών αμοιβών στους συμμετέχοντες τενίστες, και τι κερδίζουν όσοι διακριθούν.
Διαβαστε ακομα:
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Η... ΒΙΑ ΤΟΥ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝ