ΜΕ ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Πριν από τέσσερις δεκαετίες, όχι τυχαία αναφέρομαι στη δεκαετία '70, ούτε ένα πετροδολάριο δεν είχε επενδυθεί στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Δεν είχαν εμφανιστεί τα τερατώδη χορηγικά προγράμματα, ούτε και στα πιο διάσημα κλαμπ της μπάλας. Καμία ομάδα δεν είχε μπει σε χρηματιστήριο. Καμία ποδοσφαιρική επιχείρηση, λέω για τις ΠΑΕ, δεν είχαν παρκάρει με off- shore company, όπως σήμερα στα Νησιά Κέυμαν, την Μαλαισία και τις Μπαχάμες.
Στην Αγγλία, για παράδειγμα, κάθε αγγλική ομάδα πλέον, κι όχι μονάχα στην πρέμιερ ληγκ, δεν είναι δηλωμένη στην... Αγγλία. Η Ίντερ έχει έδρα την Ινδονησία, η Βαλένθια την Σιγκαπούρη, η Αθλέτικο Μαδρίτης την Κίνα. Ρώσοι και Άραβες μεγαλομέτοχοι ορίζουν έδρα της ΠΑΕ που έχουν αποκτήσει τις Δυτικές Ινδίες, το Χονγκ Κονγκ, τις Παρθένους Νήσους. Οι ομάδες συμπεριλαμβάνονται σε αχανείς ομίλους επιχειρήσεων, εντελώς άσχετους με το ποδόσφαιρο. Όπως π.χ. η Μπλάκμπερν που είναι μέλος εταιρείας πουλερικών, κάποιες άλλες διαχειρίζονται από funds.
Στα 35 του χρόνια ο Βραζιλιάνος Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, ο γνωστός Πελέ, υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με 11 εκ. δολάρια στην ανύπαρκτη... ποδοσφαιρικά ομάδα «Κόσμος» της Νέας Υόρκης, του ανύπαρκτου... ποδοσφαιρικού αμερικάνικου πρωταθλήματος. Το πακέτο ήταν χοντρό. Γι' αυτό, όπως ο Πελέ, πήγαν να παίξουν στον «Κόσμο», δηλαδή να κάνουν κι αυτοί μια αρπαχτή, δυο ποδοσφαιριστές που κατά τους ειδικούς συμπεριλαμβάνονται στην κορυφαία 10άδα από καταβολής. Ο Ολλανδός Γιόχαν Κρόυφ και ο Γερμανός Φραντς Μπεκενμπάουερ. Ο Τζωρτζ Μπεστ έπαιξε ένα φεγγάρι στους «Αζτέκους» του Λος Άντζελες.
Να σημειώσουμε ότι εκείνες τις δεκαετίες, του '70 και του '80, και αρκετοί Έλληνες διεθνείς, στα τελειώματα τους, έβγαλαν μεροκάματο από ομάδες των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας. Πριν κρεμάσουν τα παπούτσια τους να προλάβουν να βάλουν στην άκρη κάποιο κομπόδεμα από τη μπάλα.
Διαβαστε ακομα: