Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΥΣ ΘΝΗΤΟΥΣ ΟΥΣΙΑ...

 
γράφει ο Φωστήρας

Άρατε πύλας. Τα τείχη γκρεμίστε. Ο Ραφαέλ Ναδάλ έκανε χθες το 14 στα 14 (αδιανόητο), έγινε ο γηραιότερος παίχτης στην ιστορία που σηκώνει Roland Gaross και συνεχίζει μία πορεία που μέχρι σήμερα μόνο στις μυθολογικές παραδόσεις αρχαίων λαών και παλαιών πολιτισμών μπορούσαμε να διαβάσουμε.  

Για να φτάσει στο τρόπαιο είχε λυγίσει στον προημιτελικό τον αλύγιστο νο 1 Τζόκοβιτς, σε ένα παιχνίδι που ο Σέρβος θα παλεύει μάταια σε όλη του την υπόλοιπη ζωή να ξεχάσει και στον ημιτελικό της Παρασκευής, βρήκε απέναντι του το νο 3 της παγκόσμιας κατάταξης, τον 25χρονο Γερμανό Σβέρεφ, στην καλύτερη φόρμα της ζωής του. Ο Ισπανός ανέτρεψε το 2-6 στο tie – break του πρώτου σετ, στο 4-6 έτρεξε σαν σπρίντερ στην base line στις δύο άκρες του γηπέδου για να περάσει ένα διαγώνιο forehand που ούτε στα 20 του δεν θα έβγαζε, έσωσε 4! σετ points και πήρε το tie – break 10-8.

Είδα ξανά το tie – break στο βίντεο. Έβλεπα έναν 36χρονο με γόνατα και συνδέσμους 63χρονου να τρέχει δεξιά – αριστερά και πάνω – κάτω στο γήπεδο και δεν πίστευα στα μάτια μου. Στο 2ο σετ ο Σβέρεφ γύρισε το πόδι του και αποχώρησε με πατερίτσες.

Μετά ταύτα ο τελικός ήταν για τον Ισπανό μία τυπική διαδικασία με μόλις 6 χαμένα games  απέναντι στον Ρούουντ. Δεν μπαίνω στην συζήτηση αν θα κέρδιζε τον ημιτελικό, σε περίπτωση που ο Σβέρεφ δεν τραυματιζόταν και αγώνας πήγαινε στα 5 σετ και τις 5 ώρες. Διότι ξέρω σίγουρα ότι δεν θα έχανε. Το λογισμικό του Ναδάλ δεν ξέρει τι σημαίνει ήττα. Δεν την αντιλαμβάνεται. Δεν την αναγνωρίζει. Δεν την αποδέχεται ως επιλογή.

Θα έπαιζε μόνος του για την θέση του μεγαλύτερου αθλητή του 21ου αι. αν στην άλλα μεριά του Ατλαντικού δεν υπήρχε ο άλλος ο ανεξήγητος, ο βιονικός Tom Brady, ο οποίος στο 45ο έτος της ηλικίας του (γεννημένος τον Αύγουστο του μακρινού έτους 1977) εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στο NFL.

Εκεί η επιστήμη έχει πια σηκώσει τα χέρια. Στο πιο άγριο ομαδικό σπορ που παίζεται στον πλανήτη γη, με μέσο όρο 4 χρόνια επαγγελματικής ζωής των morituri - μελλοθάνατων που συμμετέχουν σ’ αυτό, ο Brady έχει συμπληρώσει 26 χρόνια καριέρας! με 7 δαχτυλίδια πρωταθλητή! Τα 6 με τους New England Patriots, με το 6ο το 2018 σε ηλικία 41 ετών και το 7ο με τους Tampa Bay Buccaneers πέρυσι, σε ηλικία 44 χρόνων! Κι όχι ως αναπληρωματικός στην άκρη κάποιου πάγκου, αλλά ως απόλυτος και αναντικατάστατος πρωταγωνιστής.

Οι επόμενες γενιές θα μιλάνε γι’ αυτούς τους δύο, όπως εμείς μιλάμε σήμερα για το Διαγόρα τον Ρόδιο και τον Μίλωνα τον Κροτωνιάτη.

Τελικά δεν έχει να κάνει με την ηλικία. Ούτε με τον πόνο και τα σημάδια απ’ τους τραυματισμούς από τις χιλιάδες αναμετρήσεις στο πεδίο της μάχης. Και δεν είναι ζήτημα τεχνικής ή ταλέντου. Είναι η διαφορά, αυτή η αδιευκρίνιστη και ανεξήγητη διαφορά ανάμεσα στον διεκδικητή και τον πρωταθλητή. Αυτή η άγνωστη στους κοινούς θνητούς ουσία, που την συνταγή της κανένα εργαστήριο δεν μπόρεσε ποτέ να βρει, από την οποία φτιάχνεται ο πρώτος και οι θεοί τη δωρίζουν μόνον στους ημίθεους.

Διαβαστε ακομα:

ΜΗΝ ΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟ… ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ