Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΑ... ΖΑΡΙΑ

 
Όλα ξεκινούν από την προετοιμασία. Το λέμε χοντρά. Στο πρωτάθλημα η ομάδα, η κάθε ομάδα θα εμφανιστεί έτσι ή αλλοιώς διότι προετοιμάστηκε καλώς ή κακώς, μετρίως ή καθόλου. Συμβαίνει κι αυτό. Να πήγε για προετοιμασία η αμαδούλα στην Αυστρία ή το Πισοδέρι, στην Βουλγαρία ή την Ολλανδία και μόνο... προετοιμασία δεν έκανε. 
Βλέπεις την ομαδάρα στο πρωτάθλημα και αναρωτιέσαι αν πράγματι έκανε προετοιμασία. Μια ομάδα χωρίς αρχή και τέλος. Και το πράγμα δεν ισιώνει. Η ομάδα δεν συνέρχεται. Τι συνέβη; Τι συμβαίνει;
Παίζει στο έργο και η... τύχη. Ομάδα απροετοίμαστη ή πλημμελώς προετοιμασμένη εμφανίζεται πανέτοιμη. Είναι ένα φαινόμενο που έχει τη εξήγηση του στο φτωχό από ανταγωνισμό ελληνικό πρωτάθλημα.
Από την άλλη δεν νοείται να μπει ομάδα στο πρωτάθλημα χωρίς να ξεκινήσει προετοιμασία. Αυτή είναι η αρχή. Λαμβάνεται, βέβαια, υπ' όψιν η συνέχεια, το τι ψάρια έπιασε η ομαδίτσα την προηγούμενη σαιζόν, σε ποια κατάσταση ήταν γενικώς και... αναλυτικώς, όμως με την προετοιμασία γίνεται μια άλλη αρχή. Το νέο ξεκίνημα.
Με ποιους και πόσους ποδοσφαιριστές θα γίνει η προετοιμασία. Μ' όλους ή χωρίς κάποιους που απουσιάζουν με την εθνική της χώρας τους. Με παίκτες που τους έχει προγραμμένους ο προπονητής. Χωρίς εκείνους που περίμενε να αποκτηθούν ο προπονητής. Με φιλικά ματς με ομάδες που προέβλεπε ο προγραμματισμός ή όχι. Σε ποιο ξενοδοχείο, σε ποιες αθλητικές εγκαταστάσεις.
Η προετοιμασία έχει στόχο το πρωτάθλημα μόνο ή και την πρόκριση στα παιχνιδάκια της Ευρώπης που αρχίζουν από Ιούνιο μήνα. Τα λέμε χοντρά. Ο προπονητής ποντάρει στα ψιλά γράμματα της προετοιμασίας, διότι αυτή είναι η δουλειά του. Διότι πράγματι από κάποιες... λεπτομέρειες που δεν είναι αστερίσκοι κρίνεται η αποτελεσματικότητα της προετοιμασίας. 
Διαβαστε ακομα:

ΜΗΝ ΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟ… ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ