ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΥ ''ΑΛΑ ΠΑΝΕΝΚΑ''

 

Μάθημα της δημοσιογραφίας, στην πρώτη τάξη του δημοτικού. Δεν γράφεις τίποτα αν δεν έχεις καλύψει στο κείμενο σου τα απλά ερωτήματα Ποιος, Που, Πότε.

Τι γίνεται σήμερα; Διαβάζει ο αναγνώστης ότι π.χ. ο προπονητής στο προσεχές παιχνίδι θα χρησιμοποιήσει τον τάδε παίκτη. Ο της πλάκας δημοσιογράφος στο της πλάκας μέσο δεν αναφέρει ποιο παιχνίδι. Που θα γίνει πότε; Με ποιόν αντίπαλο; Αυτά τα παραλείπει.

Άλλο παράδειγμα. Γράφει ο επαγγελματίας δημοσιογράφος ότι η αποστολή της ομάδας έφθασε στο αεροδρόμιο της τάδε πόλεως για το παιχνίδι με την τάδε αντίπαλο. Χωρίς να αναφέρει ποια μέρα θα γίνει το ματς. Ούτε την ώρα, ούτε το κανάλι που θα το μεταδώσει. Κλασικές χρηστικές πληροφορίες.

 

Εκτέλεσε, λέει, το πέναλτυ αλά Πανένκα  Τι είναι αυτό; Αυτός που το γράφει, υποτίθεται πως το ξέρει, όμως πόσοι απ’ αυτούς που θα το διαβάσουν ή θα τον ακούσουν να το λέει από την τηλεόραση, γνωρίζουν τι εστί «αλά Πανένκα»; Τι είναι πανένκα;

Η τελική φάση του Ευρώ 1976 έγινε στη πρώην Γιουγκοσλαβία με 4 ομάδες μόνον. Στον τελικό η Δυτική (όχι η ενωμένη) Γερμανία τελειώνει 2-2 με την Τσεχοσλοβακία (την ενωμένη Τσεχία και Σλοβακία). Παράταση και πέναλτυ. (Οι άλλες δύο χώρες των τελικών ήταν Γιουγκοσλαβία, Ολλανδία).

 

Αστοχεί ο Ούλι Χένες, το σκορ στα πέναλτυ είναι 4-3 υπέρ της Τσεχοσλοβακίας. Αν το βάλει ο Τσέχος Αντονίν Πανένκα (1948), φινίτο. Κτυπάει το τελευταίο πέναλτυ ο Αντώνης (φώτο), με τέτοιο τρόπο αφού ''υποχρέωσε'' πρώτα να «πέσει» ο Ζεπ Μάγιερ και μετά να τον εκτελέσει. Αυτό το ψυχρό και ρισκαδόρικο κτύπημα έμεινε στη Ιστορία ως «Πανένκα» και η Τσεχοσλοβακία πήρε το ευρωπαϊκό.

Διαβαστε ακομα:

ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΓΚΟΛ, ΜΕΤΑ Η ΝΙΚΗ