ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΤΩΧΟΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

 
γράφει ο φωστήρας 
Η κυριαρχία της μαύρης φυλής και στο ποδόσφαιρο είναι πλέον θέμα χρόνου. Τούτο έγινε ολοφάνερο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, κι ας το σήκωσε στο τέλος η Αργεντινή. Αυτό που είδα στον τελικό, μετά το 70ο λεπτό και για όλη την παράταση δεν δέχεται παρερμηνείες: Η εξέλιξη  οδηγεί νομοτελειακά τα πράγματα εκεί που ήδη έχουν κατασταλάξει και σε όλα τα άλλα σπορ ταχυδύναμης, όπως το μπάσκετ και το αμερικάνικο φούτμπολ.
Για την λατρεμένη μου πυγμαχία, το θέμα δεν συζητιέται. Ήδη, από το μακρινό 1910, όταν ο θρυλικός Jack Johnson έγινε ο πρώτος αφροαμερικάνος πυγμάχος στην ιστορία, που φόρεσε την χρυσή ζώνη στα υπερβαρέα, αφού πρώτα έστειλε στην εντατική τον λευκό Jim Jeffries μετά από έναν ανεπανάληπτο ξυλοδαρμό. (Οι αιματηρές και βίαιες σκηνές που διασώθηκαν και υπάρχουν σήμερα στο You Tube, είχαν απαγορευτεί την εποχή εκείνη στην Αμερική). Μετά από έναν αιώνα, η πρώτη δεκάδα των μεγάλων πυγμάχων στα υπερβαρέα είχε μόνο έναν λευκό, τον μυθικό Rocky Marciano, μέχρι που πριν λίγα χρόνια εμφανίστηκε αυτό το μαστόδοντο από την Ιρλανδία, ο Tyson Fury.
Στο μπάσκετ τα ίδια. Ανακοινώθηκαν στα 75χρονα του ΝΒΑ οι κορυφαίοι 75 και μόνο 11 ή 12, αν δεν κάνω λάθος, από αυτούς ήταν λευκοί. Στην πρώτη δεκάδα χώρεσε μόνον ένας, ο Larry the Legend Bird.  
Στο αμερικάνικο φούτμπολ η παράδοξη εξαίρεση του GOAT Tom Brady, δεν αλλάζει τα πράγματα. Μόνον έγχρωμοι επιβιώνουν πια στην πιο κοντινή έκδοση της ρωμαϊκής αρένας που επιβιώνει ακόμα στις μέρες μας. 
Στον κλασικό αθλητισμό θεωρείται κατόρθωμα να πλασαριστεί ένας λευκός στον τελικό των 100 μέτρων των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό που έκανε ο δικός μας Κεντέρης με το χρυσό στα 200 μέτρα πριν 22 χρόνια, δεν θα το ξαναδούμε ποτέ. Όσο για τις μεσαίες, τις μεγάλες αποστάσεις και τον Μαραθώνιο, από την εποχή του Αμπέμπε Μπικίλα, του Μύρους Γύφτερ και του Τζον Άκι Μπούα, η κυριαρχία των φυλών της Ανατολικής Αφρικής, σε άντρες και γυναίκες, είναι πλέον αδύνατον  να σπάσει. 
Στο ποδόσφαιρο τώρα, ανθρωπολόγοι απέδωσαν στην καταγωγή των προγόνων του Πελέ από φυλές της Αγκόλας (δυτικό κέρας της Αφρικής) τα ασύλληπτα φυσικά χαρακτηριστικά του. Ο Αποδυτηριάκιας αναφέρθηκε προχθές στον Πορτογάλο εθνικό ήρωα, τον Μοζαμβικανό Εουσέμπιο, ο οποίος ήταν προικισμένος από την φύση του με έναν εξωπραγματικό σωματότυπο. Ο δε πυραυλοκίνητος σήμερα ΜΠαππέ,  έχει καμερουνέζικο DNA. Και σημειώστε ότι η Αφρική τριπλασίασε τον πληθυσμό της σε μόλις δύο γενιές και ήδη ξεπέρασε το 1δις.
Από τα ανεξάντλητα ορυχεία της Μαύρης Ηπείρου και από τις φτωχογειτονιές των αφρικανικών κοινοτήτων στην Γηραιά Ήπειρο θα βρεθούν και θα σμιλευτούν όλα τα επόμενα διαμάντια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.  Έτσι είναι η φύση, αυτό επιτάσσει η εξέλιξη. Χώρες, όπως η Γαλλία και η Αγγλία θα έχουν τον πρώτο λόγο στην επιλογή. Η Γερμανία, η Ιταλία και ιδίως η Αργεντινή, που ποτέ δεν έχουμε δει έγχρωμο με την φανέλα της, θα μείνουν πίσω στον ανταγωνισμό. Διότι Μέσι βγαίνει ένας, κάθε πενήντα χρόνια. Και η Βραζιλία έχει εξασφαλισμένο μέλλον. Μόνο που αυτή θα πρέπει να αποφασίσει να βάλει στις προθήκες των τροπαίων της, μαζί με τις αναμνήσεις της και το jogo bonito…..
Διαβαστε ακομα:

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΑΚΗ ΨΩΜΙΑΔΗ