ΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΚΟΥΑΡΔΙΟΛΑ

 

Γράφει ο Βενέδικτος Παρλαβάντζας

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα είναι ο σοβαρός επιστήμονας του ποδοσφαίρου. Προπονητής, βέβαια. Κι όχι κανένας χλιμίτζουρας. Προκύπτει, δηλαδή, άτομο του πάγκου να πρωταγωνιστεί παγκόσμια για περισσότερα από δέκα χρόνια και να είναι ο μπάμιας. Να τον σήκωσαν στον ουρανό οι άνεμοι του ποδοσφαίρου και αυτοί οι ίδιοι αέρηδες να τον ξεβράκωσαν κάποια στιγμή. Ο Καταλανός Ζοζέπ που τον φωνάζουν Πεπ γεννήθηκε σ' ένα χωριό το 1971, σα σήμερα 18 Ιανουαρίου και επί Γιόχαν Κρόυφ προπονητή στα 19 του έγινε βασικός στην Μπαρτσελώνα. Μέσος. Από τα δεύτερα ξεκίνησε και βγήκε παικταράς.

Ήταν γραμμένο να συνεχίσει στα γήπεδα ως προπονητής, μετά από σπουδαία πολυετή καριέρα ποδοσφαιριστή, και να συμβάλει στη δημιουργία της υπερομάδας της Μπαρτσελώνα. Μετά από τέσσερα χρόνια προπονητής στην ομάδα που αναδείχθηκε και ως ποδοσφαιριστής ο Ζόζεπ Γκουαρδιόλα Σάλα εγκατέλειψε τα πάτρια εδάφη. Άραξε και το φιλοσόφησε. Συμφώνησε με την Μπάγερν έξι μήνες πριν αναλάβει, το 2013. Τι έκανε σε αυτό το διάστημα, εκεί στη Νέα Υόρκη που αποσύρθηκε;

 

Το πρωί λιγκουαφόν στα γερμανικά, το βράδυ στα θέατρα του Μπρόντγουεϊ να μετρά τις υπερπαραγωγές. Κάθε πράξη θεατρικού έργου κι ένα σύστημα. Δεν ξόδευε το χρόνο του άσκοπα στο Μανχάταν, το οποίο παρεμπιπτόντως είχανε και κάποιους αιώνες πριν πουλήσανε οι μαλάκες οι Ολλανδοί αντί 24 δολαρίων. Και μετά θέλουν να πάρουν μουντιάλ. Τα παπάρια μου θα πάρουνε.

Μιλάμε για τον Γκουαρδιόλα. Όλη την ημέρα μελέταγε σπουδαίους Γερμανούς συγγραφείς. Υπάρχουν, κύριε φίτσουλα. Δεν σημαίνει επειδή μισείς τους Γερμανούς, ότι δεν έχουν βγάλει σπουδαίους. Δεν σε πάω στον Γκαίτε, ας μείνουμε στους Έρμαν Έσε, Τόμας Μαν, Γκύντερ Γκρας και στον Γκέρχαρντ Χάουπτμαν. Μάλιστα, κύριε. Γκέρχαρντ Χάουπτμαν και δεν πρόκειται για δεξιό φουλ μπακ της Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ επί εποχής Χανς Βαϊσβάιλερ.

 

Ξεφύγαμε ξανά. Μιλάμε για τον Γκουαρδιόλα, ο οποίος είναι επιμελής και φιλομαθής από μικρός. Να σου πω και το φοβερό παρασκήνιο. Όταν έπαιζε μπάλα στην Μπάρτσα, επειδή διάβαζε όταν οι άλλοι κρεπάλιαζαν, του είχαν βγάλει το όνομα. Ποιο όνομα; Ότι ήταν ντιγκιντάγκας. Λελουδιάρης. Πισωγλέντης, ντε! Δεν κάνω πλάκα. Μάλιστα, ένας ρουφιάνος που έχω, ο οποίος μένει στον πρώτο παράλληλο δρόμο δυτικά του Καμπ Νου, μου είπε ότι αυτός ήταν ο λόγος που έφυγε για την Ιταλία. Βαρέθηκε να του πετάνε υπονοούμενα για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του. Βέβαια, πολλά χρόνια αργότερα όταν ως προπονητής της Μπαρτσελώνα ασελγούσε σ' όλες τις ομάδες της υφηλίου, ο Πεπ έγινε μέγας γαμιάς!

Παρένθεση. Μετά την Μπαρτσελώνα ο Πεπ φόρεσε τη φανέλα της Ρόμα και της Μπρέσια. Στα 34 έκανε μεταγραφή σε ομάδα του Κατάρ και στη συνέχεια σε ομάδα μεξικάνικη. Το 2007 ανέλαβε προπονητής της βήτα Μπαρτσελώνα και ένα χρόνο μετά την ομάδα θαύμα. Μετά από μια τριετία στην Μπάγερν (2013-16) ο Γκουαρδιόλα υπέγραψε για τρία χρόνια με την Μάντσεστερ Σίτυ, στην οποία παραμένει για έκτη συνεχή σαιζόν..

Διαβαστε ακομα:

ΤΟ ΑΡΡΩΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΠΑΕΙ ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΙ