ΝΟΜΙΖΕ ΠΩΣ Ο ΣΑΝΤΟΣ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΕΚ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ''ΝΑΙ''

 
Αν με ρωτήσει κανείς ποιοι ποδοσφαιριστές μ' αρέσουν. Κατ' αρχήν θα αποφύγω να αναφέρω ονόματα, απλά θα πω ποιος ''τύπος'' ποδοσφαιριστή θέλω να βλέπω. Στο φινάλε δεν είμαι μαγαζάτορας, μεγαλομέτοχος ΠΑΕ, ούτε προπονητής. Θέλω, λοιπόν, τον ποδοσφαιριστή σαν τον Βιεϊρίνια. Είναι ο ποδοσφαιριστής που έρχεται από το παρελθόν, Κι είναι πολύτιμος πάντα. Η κοψιά του, η περπατησιά του στο γήπεδο, στο δείχνει. Ότι είναι παίκτης ομάδας. Της ομάδας σου. Της όποιας ομάδας. Δεν είναι άλλος διαφορετικός σ’ άλλη ομάδα. Κάποιος άλλος επειδή φοράει τούτη ή την άλλη φανέλα. Αν, λοιπόν, ήμουν υπεύθυνος επιλογής, εννοώ μεταγραφών σε ΠΑΕ, θα τα έδινα όλα για να εξασφαλίσω παίκτες σαν τον Πορτογάλο πολεμιστή. Βέβαια. Η παρουσία του Βιεϊρίνια προσδίδει διάσταση μονομάχου στο γήπεδο, παρ' ό,τι το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό, όχι προσωπική αναμέτρηση. Η φιγούρα του στο γήπεδο παραπέμπει σε τανκ, με πόδια βαρειά, λες είναι κολλημένα στο έδαφος. Σκαρί με βάσεις.
Ως ποδοσφαιρόφιλος μου λείπει ο Αντελίνο Βιεϊρίνια, όταν δεν τον βλέπω στην ενδεκάδα του  ΠΑΟΚ. Είναι αρχηγός. Το κύτταρο του είναι αυτό. Η γενετική του ταυτότητα. Πέρα από την όποια αξία του. Τον θέλεις στην ομάδα σου, ας είναι κι ένα, και δύο κλικ πιο κάτω σε απόδοση. Στα χρόνια τα καρπερά του ΠΑΟΚ όσο μετρούσε ως ποδοσφαιριστής, τόσο ζύγιζε και η προσφορά του.
Από τύχη βρέθηκε στον ΠΑΟΚ ο παίκτης που όταν παίζει εύκολα τον φαντασιώνεσαι σιδερόφρακτο ιππότη. Να το ξαναπούμε με την ευκαιρία. Το Νο1 στέλεχος σε κάθε ΠΑΕ είναι εκείνο που επιλέγει παίκτες. Που γνωρίζει τη μαστοριά να προτείνει ποδοσφαιριστές. Αυτόν, όχι εκείνον. Αυτόν για τούτο και για τον άλλο λόγο, μας είναι απαραίτητος. Εκείνον όχι, αδιάφορο (!) αν είναι παικταράς, δεν μας κάνει, δεν μας ταιριάζει, ας τον πάρει μια άλλη ομαδα
Στα 33 του ο Αντελίνο Βεϊρίνια ήρθε δανεικός στον ΠΑΟΚ το 2008. Άνηκε στην Πόρτο που τον έστελνε δεξιά κι αριστερά σ' άλλες ομάδες. Τον πήρε τηλέφωνο ο Φερνάντο Σάντος (1954), τότε προπονητής του ΠΑΟΚ. Ο Βεϊρίνια καπάκι επικοινώνησε με τον συμπατριώτη του Μπρούνο Άλβες (1981), που κι αυτόν η Πόρτο τον δάνειζε εδώ κι εκεί. Ρώτησε, λοιπόν, τον Άλβες, που είχε κάνει δανεικός στην ΑΕΚ, επειδή ο Βιεϊρίνια νόμιζε πως ο Σάντος ήταν ακόμα στην ΑΕΚ. Πως το πατριωτάκι του ο Σάντος τον ήθελε στην ΑΕΚ.
Ο Μπρούνο Άλβες κάνει τις καλύτερες συστάσεις στον Αντελίνο για την ΑΕΚ. Τελικά, το ενδιαφέρον από Ελλάδα ήταν για τον ΠΑΟΚ, την ομάδα που εργαζόταν ο Σάντος. Από τον ΠΑΟΚ αποκτήθηκε το 2009, φόρεσε για τρία χρόνια τη φανέλα με τον δικέφαλο και παραχωρήθηκε το 2012 στη γερμανική Βόλφσμπουργκ. Μετά από πέντε χρόνια, το 2017 επέστρεψε στον ΠΑΟΚ και ήταν καλύτερος, πιο ώριμος, πήρε πρωτάθλημα και κύπελλα..
Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια γεννήθηκε Ιανουάριο του 1986 στη Γκιμαράες. Στη Θεσσαλονίκη γνώρισε μία Καλαμαριώτισσα, την οποία παντρεύτηκε το 2015. 
Διαβαστε ακομα: