ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΖΟΖΕ

 

Γράφει ο Βενέδικτος Παρλαβάντζας

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Μουρίνιο το έχει παραχέσει. Προπονηταράς είναι, όμως, θα το φάει το κεφαλάκι του. Να μου το θυμάστε. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία, κλείνει ο προπονητικός κύκλος του, σε κορυφαίες ομάδες. Γκαραντί στο λέω, μην πέσεις από τα σύννεφα όταν συμβεί. Ο καθρέφτης του Ζοζέ τον ενημέρωσε πως δεν είναι ο κορυφαίος στον κόσμο. Ούτε καν δεύτεροτρίτος... Ο πούστης (μιλάμε για τον καθρέφτη) ανέφερε τον Γκουαρδιόλα, τον Κλοπ, μην πάμε σ΄ έναν-δυο ακόμα.

Ποιο είναι το πρόβλημα του Ζοζέ, του αρχιμάγιστρου της επικοινωνίας; Πως πλέον δεν έχει επιχείρημα σε κάθε στραβή του. Οι βιβλικές αναφορές του δεν πιάνουν. Καθότι αιρετικός, κράτησε από τις ατάκες του Ιησού μόνο το «Εγώ ειμί το φώς...», όταν μπουκάρει στα δικά του Ιεροσόλυμα με Μπέντλεϊ κι όχι με γαϊδούρι. Στην αρχή οι Ιουδαίοι ψήθηκαν και οι Ρωμαίοι συμφώνησαν. Τώρα, όμως; Εχουν σκυλοβαρεθεί την έπαρσή του τη στιγμή που δεν συνοδεύεται από κάποιο θαύμα. Ούτε ένας τυφλός δεν είδε, ούτε ένας κουφός δεν άκουσε. Αρκετοί, λοιπόν, θέλουν να τον στείλουν για σταύρωση μια ώρα αρχύτερα.

Το χειρότερο; Ναι, υπάρχει και χειρότερο. Πάντα υπάρχει χειρότερο. Παρένθεση: Είχανε μπαγλαρώσει τον Χότζα και τον πηγαίνανε για να τον κρεμάσουνε. Στο δρόμο έλεγε συνέχεια: «Μη χειρότερα, μη χειρότερα, μη χειρότερα...». Τσαντίζεται ένας φρουρός με το παραλήρημά του και τον ρωτάει: «Ρε, μάστορα, τι μη χειρότερα λες; Εδώ σε πάμε για κρέμασμα. Τι χειρότερο μπορεί να προκύψει;». Πριν προλάβει να τελειώσει τη φράση του, καταφθάνει, τρέχοντας, ένας ξελιγωμένος και ενημερώνει: «Φιρμάνι από τον βασιλιά. Πριν τον κρεμάσετε, να τον γδάρετε»!!! Ο δικαιωμένος Χότζας γυρίζει στον φρουρό και του λέει: «Να τα χειρότερα»! Έτσι και για το Ζοζέ, υπάρχει και χειρότερο από το χουνέρι που του κάνει ο καθρέφτης του.

Οι παίκτες. Ε, τι, οι παίκτες; Δεν καταλαβαίνεις; Δεν τον πιστεύουν πια αρκετοί παίκτες του. Αυτό είναι το τελειωτικό κτύπημα. Μιλάμε για τον προπονητή που είχε ως βασικό ατού το ψηστήρι των ποδοσφαιριστών να παίζουν για πάρτη του. Μην μου πείτε ότι ο Μουρίνιο προσέφερε κανένα επαναστατικό σύστημα, γιατί θα πέσω από την καρέκλα επί τόπου και το μάρμαρο θα λιανίσει τα κωλομέρια μου.

Ο Μουρίνιο είναι μεγάλος προπονητής γιατί ψήνει τους παίκτες του να εφαρμόζουν τις - ακόμα και συμβατικές- τακτικές κατά γράμμα. Εκεί είναι οι διαφορές του, όχι στις εμπνεύσεις. Ιδέες καλές - ίσως καλύτερες- είχε και ο κυρ Νίκος, ποιος όμως δεν έχει το μυαλό του στη χωριάτικη που λείπει, όταν τις παρουσιάζει (τις ιδέες) με μυρωδάτα κεφτεδάκια.

Γι' αυτό σου λέω. Μην εκπλαγείς αν συντόμως ο Μουρίνιο μείνει έξω από την πιάτσα της κορυφής. Πλέον ό,τι κάνει και λέει, χρησιμοποιείται εναντίον του, και είναι μαζεμένα πολλά, για τον περισσότερο από κάθε άλλον ομότεχνο του που απασχόλησε τα ΜΜΕ, τα τελευταία 20 χρόνια.

Διαβαστε ακομα:

ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΣΗΡΙΑΛ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ