ΣΠΑΣΤΙΚΟΣ Ο... ΒΙΝΤΕΟΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

 

Καλωσορίσανε μερικοί μερικοί το var και στο champions league. Συνέβη το 2019, σα σήμερα στις 24 Φεβρουαρίου. Παραδέχομαι πως δεν ήμουν εγώ μέσα στους ζηλωτές της... δικαιοσύνης στο ποδόσφαιρο. Είμαι της παλιάς σχολής, παλαιομοδίτικος και δεν ντρέπομαι να αισθάνομαι μια κάποια αποστροφή σε οτιδήποτε… επικίνδυνο χαρίζει η τεχνολογία.

Κατ’ αρχήν, τι είναι V.A.R., τρία γράμματα από τα αρχικά των λέξεων Video Assistant Referee. Σε παλιά ευρωπαϊκή διάλεκτο Βαρ σημαίνει ποτάμι, κι είναι πράγματι ποτάμι τις Γαλλίας. Βαρ είναι και το όνομα θεάς στη σκανδιναβική μυθολογία, η οποία τιμωρούσε όποιον πατούσε τον όρκο του.

Είδαμε τον ηλεκτρονικό, τον βιντεοδιαιτητή στο μουντιάλ της Ρωσίας, το καλοκαίρι του 2018. Και μόνο ότι διακόπτεται το παιχνίδι είναι σπαστικό. Να ξαναδεί την επίμαχη φάση ο διαιτητής και, πάλι αυτός, να αποφασίσει π.χ. ότι ήταν ή όχι πέναλτυ.
Τελικά, με το VAR δεν λύθηκε το πρόβλημα στις χώρες σαν την Ελλάδα, όπου ακόμα το ποδόσφαιρο αντιμετωπίζεται... ιδεολογικά, θρησκευτικά, δηλαδή ακραιφνώς οπαδικά. Όχι ως θέαμα, όχι ως διασκέδαση. Στις χώρες όπου το ποδόσφαιρο είναι ξεκάθαρα βιομηχανία, χωρίς να βγαίνει στην άκρη ο οπαδισμός, δεν υπήρξε πρόβλημα στην πραγματικότητα. Και χωρίς την παρέμβαση της τεχνολογίας οι αποφάσεις των διαιτητών γίνονταν ''αποδεκτές'' ακόμα και οι άδικες, οι σφαγιαστικές.
Στην Ελλάδα, λοιπόν, ανοιχτά αμφισβητείται το VAR. Οι διαιτητές, δηλαδή, βλέπουν στο μόνιτορ τη φάση και την... διαβάζουν όπως γουστάρουν. Είναι πέναλτυ, δεν είναι, ο διαιτητής αποφασίζει, όχι το μηχάνημα.

Γιατί έγινε θεσμός το var; Επειδή το ποδόσφαιρο είναι κονόμα. Άρα, δεν είναι σωστό ομάδα από μια λάθος απόφαση να χάσει το παιχνίδι, ίσως χάσει και τα φράγκα που δικαιούται.

Με το var εξαφανίζεται η πιθανότητα του «ανθρώπινου λάθος». Δεκτό και αναπόφευκτο το λάθος που ποδοσφαιριστή, του τερματοφύλακα, του προπονητή, όχι όμως πλέον να κρεμάσει μία ομάδα το κοράκι. Όπως ο δικαστής, έχει ευθύνη να διευθύνει τη δίκη στο δικαστήριο, όχι και να βγάλει νταηλίκι όποια απόφαση γουστάρει. Η δικαστική απόφαση επιβάλλεται να είναι σύμφωνα με το νόμο και να βασίζεται στις μαρτυρίες, στις καταθέσεις.

Διαβαστε ακομα:

Η ΦΟΥΣΚΑ ΜΑΡΣΕΛΟ, ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ... ΙΣΤΟΡΙΑ