ΓΙΑΤΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΓΑΠΙΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΙΣΙΕΤΑΙ

 

Γεγονός. Ο Ολυμπιακός είναι η δημοφιλέστερη ομάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι οπαδοί άλλης ομάδας αγαπάνε λιγότερο τη δική τους. Ο Ολυμπιακός, και δεν συζητείται αυτό, απλά έχει τους περισσότερους οπαδούς. Εδώ είμαστε. Γιατί ο Ολυμπιακός μαγνητίζει περισσότερο; Γιατί στρατολογεί περισσότερους αρρώστους;

Ίσως το κόκκινο χρώμα. Το χρώμα που το είχαν όλες, μα ΟΛΕΣ, όλες χωρίς μια εξαίρεση οι αυτοκρατορίες και στρατοκρατορίες στην Ιστορία από την αρχαιότητα.

Είναι και το άλλο με τον Ολυμπιακό που ιδρύθηκε σα σήμερα 10 Μαρτίου, το 1925. Κατά καιρούς γίνεται αντικείμενο μίσους. Περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα. Μισητός, όχι απλά αντιπαθής. Επόμενο, θα πει κανείς, αφού τις περισσότερες φορές αυτός παίρνει και το πρωτάθλημα, και το κύπελλο.
Ελλάδα είναι εδώ. Ο πρώτος δεν είναι ο καλύτερος, πρωταθλητής και κυπελλούχος γίνεται με βρωμιές. Εννοείς πως ο Ολυμπιακός είναι βρώμικος;

Δεν υπάρχουν βρώμικες ομάδες, υπάρχουν διοικήσεις βρώμικες, αυτές κινούνται στο παρασκήνιο. Οι ομάδες είναι υπεράνω υποψίας. Τις διοικήσεις, άλλωστε, πολύ εύκολα τις φτύνουν και οι οπαδοί της ομάδας, όχι μόνον οι αντίπαλοι.

Είναι βρώμικη η διοίκηση του Ολυμπιακού, η σημερινή, η χθεσινή, η προχθεσινή; Αν πούμε ναι ή όχι τότε βγαίνουμε εκτός θέματος. Σημασία έχουν οι εντυπώσεις του κοσμάκη. Πως να γνωρίζει ο κόσμος τι πράγματι συμβαίνει πίσω από τις κουρτίνες. Εύκολα, άδικα ίσως, με ένστικτο όπως λένε ή όχι , βγάζει το δικό του συμπέρασμα. Και η μάζα πάντα βολεύεται με το εύκολο συμπέρασμα.

Ποιος Ολυμπιακός! Ευκαιρία τα γενέθλια του, να μιλήσουμε ακαδημαϊκά για τη ψυχολογία του κόσμου. Και το συναίσθημα της αποστροφής, του μίσους που απλώνεται τυφλά, από οπαδική ζήλια στις μάζες με την υποψία ότι μια ομάδα σπρώχνεται πλάγια, πονηρά. Από μια άλλη άποψη το φαινόμενο βγάζει υγεία. Το λες κι αυτό!Μελαγχολικό να κρατούσε αδιάφορη στάση ο κόσμος, ο αντίπαλος του Ολυμπιακού οπαδικός κόσμος, αν θαρρούσε ότι με Κόκκαλη, με Μαρινάκης, με όποιον έπαιρναν τα πρωταθλήματα αλεπουδιάρικα. Και ο κόσμος, χαλαρός και ψύχραιμος, σφύριζε αδιάφορα.

Ε, τότε ένα από τα δυο θα συνέβαινε. Είτε ο κόσμος αδιαφορούσε για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο, και γενικότερα στο δημόσιο βίο. Είτε ο κόσμος συνειδητά και με... ωριμότητα γνώριζε πως καμία λαϊκή δυσφορία δεν φρενάρει τον εξουσιαστή στο χώρο του

Διαβαστε ακομα:

ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΤΤΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΑΝ...