ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΛΣΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΑΣ ΚΑΚΟΠΟΙΟΣ

 

Ένα ορφανό εβραιόπουλο ουκρανικής καταγωγής δίχως στον ήλιο μοίρα. Υιοθετημένος από ένα πάμπτωχο ανθρωπάκι, επειδή είχε το μέγα προσόν να διαχειριστεί τα προσόντα του γεννημένου εγκληματία και προικισμένος με ικανότητες επιχειρηματία για χοντρές μπίζνες, κατάφερε από νεαρή ηλικία να εξελιχθεί σε ολιγάρχη στην Ρωσία του Γιέλτσιν. Στη μετακομουνιστική Ρωσία όπου καταλάμβαναν θέσεις μάχης και επιρροής σε μία παρθένα και αναδυόμενη αγορά οι πλέον αδίστακτοι αυτοδημιούργητοι, γνήσιου μαφιόζικου τύπου.

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς είναι το ορφανό εβραιόπουλο, ο μετέπειτα χοντροπαίκτης τόσο επί Γιέλτσιν, όσο και επί του διαδόχου του Πούτιν. Εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της Τσέλσυ και σε μια δεκαετία κιόλας κατάφερε να την κάνει την πρώτη ομάδα στην Αγγλία. Πήρε τον Πανιώνιο της Αγγλίας, ο εντελώς άσχετος από μπάλα ''Ρώσος'' και ξανάγραψε την Ιστορία της Τσέλσυ, που ιδρύθηκε σα σήμερα στις 10 Μαρτίου, το 1905.

Έτσι είναι. Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς δεν είναι της πλάκας μεγαλομέτοχος ΠΑΕ εκδοχής ελληνικής. Από τότε που ο Ρώσος πήρε την λονδρέζικη ομάδα αυτή κοιτάει στα ίσα στα μάτια την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Λίβερπουλ, την Άρσεναλ και όποια άλλη. Μη μιλήσει κανείς για Μουρίνιο.

Μεγάλος προπονητής ο κοντοπούτανος, έχει το μερίδιό του στην αναβάθμιση της Τσέλσυ, όμως στην αξιολόγηση του αποδυτηριάκια ο ιδιοκτήτης της ομάδας, της κάθε ομάδας τοποθετείται Νο1 στην ιεραρχία. Ο μεγαλομέτοχος, ο επενδυτής είναι αυτός που έχει τον πρώτο λόγο. Ο Αμπράμοβιτς, λοιπόν, προσέλαβε τον Μουρίνιο, όχι το αντίθετο. Ο Αμπράμοβιτς έδιωξε και ξαναπήρε τον Πορτογάλο και τον ξαναέστειλε. Αυτός, το αφεντικό ορίζει το μπάτζετ της εταιρείας. Δεν μιλάμε ελληνικά, δηλαδή προεδράρα είναι ο άλλος επειδή... αγαπάει την ομαδάρα, επειδή βάζει λεφτά. Μην κατεβάσουμε την κουβέντα σε επίπεδο καφενείου. Είναι της πλάκας μαλάκας όποιος τα χώνει στον προπονητή και στους παίκτες, και στα τσιράκια του μεγαλομέτοχου, όχι στον ίδιον. Πλάκα κάνουμε;

Δεν οφείλεται μονάχα στις υψηλές επενδύσεις η εξέλιξη της Τσέλσυ, η οποία από μια εξαντρίκ λονδρέζική ομάδα δεύτερης γραμμής έγινε παγκόσμια ομάδα. Ο Ρώσος άλλαξε τον χάρτη στο αγγλικό πρωτάθλημα. Δικό του έργο, του εντελώς άσχετου, αμύητου με τον κόσμο του ποδοσφαίρου, η άνοδος της Τσέλσυ. Όσο για το ποινικό μητρώο του 57χρονου Ρομάν Αμπράμοβιτς, ε, σ' αυτό θα πέσει φως μετά το θάνατό του.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο Αμπράμοβιτς υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την Τσέλσυ, της οποίας το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών εξαγοραστηκε το 2022 με 5 δις ευρώ.
Διαβαστε ακομα:

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΕ ΕΓΚΛΗΜΑ 8 ΑΣΤΕΡΩΝ