ΗΤΑΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΙ ΟΧΙ ΤΟΥ... ΑΕΡΑ

 
Τι θα πει επανάσταση, για να έχουμε καλό ερώτημα. Είναι μια λέξη πολυχρησιμοποιημένη και, βέβαια, όχι απλά παραξηγμένη, αλλά δυσφημισμένη. Οι πονηροί επαγγελματίες της πολιτικής κάνουν παιχνίδι με τη λέξη ''Επανάσταση'' διότι αυτή έχει μια δυναμική, έναν μαγνητισμό και... αρέσει. Είναι λέξη τραβηχτική.
Το πράμα έφτασε να θεωρείται επανάσταση το τίποτα. Φοβερό, μα την  αλήθεια. Αποκαλούν επανάσταση κι αυτό που είναι μηδενικό, αρνητικό. βλαπτικό. Ας μην έχει αποτέλεσμα, τους βολεύει να το λένε επανάσταση, επαναστατικό! Μια διαδήλωση, μια διαμαρτυρία, δηλαδή επί της ουσίας έναν χαβαλέ. 
Επαναστάτης αληθινός ήταν ο Ντικ Φώσμπερυ που πέθανε προχθές στα 76 του. Ο ολυμπιονίκης του άλματος εις ύψος το 1968, με 2.μ, 24. Έκανε τις πτήσεις του πάνω από το σκάμμα με δική του πατέντα. Αυτός βρήκε μόνος του έναν πράγματι επαναστατικό τρόπο όταν επιχειρούσε άλματα. Περνούσε τον πήχυ πρώτα με το κεφάλι και το κυρίως σώμα και μετά τα πόδια. Το περίφημο Fosbury Flop. Μια επαναστατική τεχνική, την οποία υιοθέτησαν σχεδόν όλοι οι άλτες σ'  όλον τον κόσμο. Στους επόμενους ολυμπιακούς αγώνες, μετά τη νίκη του Dick Fosbury στο Μεξικό, στο Μόναχο του 1972, οι 28 από τους 40 άλτες του ύψους πήδησαν με τον παλμό Φώσμπερυ!
Ο Ντικ Φώσμπερυ γεννήθηκε Μάρτιο του 1947, ήταν 1μ. και 93 πόντους και σπούδασε πολιτικός μηχανικός. Ασχολήθηκε με την πολιτική, στέλεχος του δημοκρατικού κόμματος. Πέθανε στον ύπνο του  όταν υποτροπίασε λέμφωμα. Η υγεία του τον ταλαιπωρούσε από το 2008. 
Διαβαστε ακομα:

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΖΑΡΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ