Η ΑΠΙΘΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΝΤΟΣΤΟΥΠΗ ΓΚΡΙΕΖΜΑΝ

 

Γράφει ο Βενέδικτος Παρλαβάντζας

Έγινε, λοιπόν. Ο Γκριεζμάν επέστρεψε στην Ατλέτικο. Στη συνείδηση της εξέδρας το τσογλάνι δέθηκε πέντε χρόνια με τη φανέλα της Αθλέτικο (2014- 19) και αφού, πλέον με την εθνική Γαλλίας πρωταθλητής κόσμου στη Μόσχα, είχε απορρίψει την πρόταση των Καταλανών το καλοκαίρι του 2019 αποχαιρέτησε, τελικά, την Μαδρίτη για την Μπάρτσα. Έναντι 120 εκ. ευρώ, τόση είναι η ρήτρα στο συμβόλαιο του με την Αθλέτικο. Τουλάχιστον ο τότε 28χρονος Γάλλος δεν μετακινήθηκε στην Ρεάλ.

Ποιος είναι ο Αντώνης Γκριεζμάν; Ενας μπασμένος, με αγγελικό πρόσωπο και διαβολικό ένστικτο. Τον μετράς και λες λίγος. Τον αφήνεις κατά μέρος. Αυτός γίνεται ενοχλητικός. Τον αγνοείς. Στο τέλος μπαίνει στο μάτι σου και σε τυφλώνει. Μια ζωή έτσι λειτουργούσε ο κοντοπούτανος. Το ξέρω από πρώτο χέρι.

Έμαθα την ιστορία του τυχαία από ένα φίλο μου Ουρουγουανό. Τον Μαρτίν τον Λασάρτε. Έναν μεθύστακα, σαν την πάρτη μου, που μας χτύπησε ο μαγιάτικος ήλιος κατακέφαλα στην Πουέρτα ντε λα Σιουδαδέλα του Μοντεβιδέο. Τίγκα στην τεκίλα από το προηγούμενο βράδυ δεν θυμάμαι καν πως βρεθήκαμε παρκαρισμένοι σε αυτό το αποικιοκρατικό μνημείο της πρωτεύουσας.

Πάντως από τότε γίναμε αχώριστοι με τον Μαρτίν. Μπαλαδόφατσα ο άνθρωπος. Πολλά καντάρια. Έκοβε το ταλέντο από χιλιόμετρα μακριά. Για να με καταλάβεις, αυτός ανέδειξε τον απόλυτο υπερπαίκτη - βαμπίρ, τον Λουίς Σουάρες στη Νασιονάλ. Ο ίδιος ανέπτυξε τον Γκριεζμάν όταν κάποια επίσης μεθυστικά φεγγάρια μας έφεραν αμφότερους στη χώρα των Βάσκων.

Ήμουν μπροστά όταν αυτό το κωλοπαίδι ο Ερικ Ολά έφερε από τη Γαλλία τον μικρό Αντουάν. Ο Ολά ήταν σκάουτ της Σοσιεδάδ με αγενή συμπεριφορά. Ποτέ δεν τον γούσταρα, όμως είχε μάτι και μυαλό ξουράφι. Οι μαλάκες οι συμπατριώτες του έδιωχναν τον 13χρονο Γκριεζμάν από κάθε δοκιμή γιατί ήταν κοντοστούπης. Προφανώς η φήμη του Μέσι δεν είχε φτάσει στα μέρη τους.

Έτσι, ο Ολά άρπαξε τον μικρό από την Ρεάλ Σοσιεδαδ και τον έφερε στο Σαν Σεμπαστιάν. Ο Λασάρτε τον μέτρησε... ''Έμαθα ότι σε λένε Γκριζμάν... ''.

- Οχι, κύριε. Γκριεζμάν είναι το όνομά μου, απάντησε ο τσόγλανος, γεννημένος το 1991, σα σήμερα 21 Μαρτίου.

'Γκριεζμάν; Γερμανός είσαι, ρε, μπασμένο;...'' προσπάθησε να τον ψαρώσει ο Μαρτίν.

-Όχι, κύριε, Αλσατός είμαι, απάντησε αυτός ήρεμα, χωρίς να κατεβάσει το βλέμμα του.

Ο Μαρτίν το αποφάσισε στη στιγμή. Ο μικρός έπρεπε να περάσει το σκληρό τεστ. Τον έστειλε στο λόμπι με τους Ουρουγουάνους που είχε εγκαταστήσει ο ίδιος στο Ανοέτα. Στον Κάρλος Μπουένο, έναν επιθετικό που στις στημένες φάσεις έπιανε τον αντίπαλό του από τα αχαμνά και τον διαιτητή κότσο. Και βέβαια τον Τσόρι Κάστρο, ένα βαποράκι από το Φλόρες, μακρινός απόγονος του πατέρα του έθνους της Ουρουγουάης Χοσέ Γκερβάσιο Αρτίγας. Αυτό ποτέ δεν τον εμπόδισε να κάνει βρωμοδουλειές. Αντιθέτως τον διευκόλυνε.

Όλοι πίστεψαν πως ο Γκριεζμάν δεν θα έβγαζε ούτε το Σαββατοκύριακο. Κι όμως ο μικρός όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά έγινε προστατευόμενος των Ουρουγουανών. Για να καταλάβεις, όταν πια η Ατλέτικο Μαδρίτης τον απέκτησε, ο Μπουένο και ο Κάστρο επικοινώνησαν με τους αρχιμαχαιροβγάλτες συμπατριώτες τους Ντιέγο Γοδίν και Σεμπόλα Ροδρίγες, να αναλάβουν αυτοί ως παίκτες των ροχιμπλάνκος την προστασία του. Δεν χρειάστηκε να κάνουν πολλά. Ο Ντιέγο Σιμεόνε εκτίμησε την εργατικότητα του Γκριεζμάν με τη μία. Επίσης την ιδιαίτερη ανατροφή που του είχαν δώσει όλα αυτά τα χρόνια οι Ουρουγουανοί.

Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Η εξέλιξη του Αντουάν ήταν εντυπωσιακή. Όπως και η εμμονή του να παίξει στην εθνική Γαλλίας παρ' ό,τι οι συμπατριώτες του τον είχαν αντιμετωπίσει στο παρελθόν με το πιο μπλαζέ ύφος που διέθεταν.

Ο αποκλεισμός αυτουνού του κωλοπαιδαρά του Μπενζεμά, που αν θες την άποψή μου η Βαστίλη έπρεπε να ξανανοίξει για πάρτη του, έφερε τον Γκριεζμάν στο επίκεντρο του Γιούρο 2016. Ο Ντιντιέ Ντεσάν τον πήρε στην ομάδα, όμως δεν έχει ιδέα περί τίνος πρόκειται. Τι περιμένεις από έναν Γάλλο που ενώ μπορούσε να αποτελέσει τον άξιο διάδοχο του Φερναντέλ στις ευρείες τάξεις της γαλλικής κωμωδίας, αποφάσισε να γίνει προπονητής.

Λέγεται πως στο ημίχρονο του ματς με την Ιρλανδία, οι παίκτες το συζήτησαν και ενημέρωσαν τον Ντεσάν, πως ο Γκριεζμάν θα πάψει πια να αγωνίζεται ως ακραίος και θα πάρει θέση κεντρικά πίσω από τον Ζιρού. Ο Ντιντιέ δεν είχε άλλη επιλογή και το δέχτηκε. Μιλάμε σοβαρά, δεν κάνουμε πλάκα. Μπέσα για μπέσα. Ο Αντουάν χαμογέλασε στον Ντάφι (όχι τον Πάτρικ του Ντάλας, μιλάμε για τον Σέιν τον σέντερ μπακ) και μετά τον έκανε μια χόρτα. Δυο γκολ και ανατροπή.

Ο Ντεσάν χέστηκε από τη χαρά του και στις έτσι κι αλλιώς κωμικές δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί πως  ήταν δική του η έμπνευση της μετατόπισης του Γκριεζμάν στον άξονα.

Κάθομαι έξω από τη βασιλική του Σεν Ντενί με τον Μαρτίν τον Λασάρτε το φίλο μου που σου έλεγα και το φιλοσοφούμε. Δώσαμε ραντεβού εδώ στη νεκρόπολη του Παρισιού για να δούμε από κοντά τον Γκριεζμάν. Αυτή τη φορά στο ματς με την Ισλανδία θα έχει απέναντί του έναν Βίκιγνκ. Τον Ράγκναρ όχι του Λόθμπρογκ, αλλά τον Σίγκουρντσον. Ισλανδία μικρών διαστάσεων, αλλά μεγάλων ψυχικών αποθεμάτων. «Γειά μας. Ό,τι κι αν γίνει ο ουρανίσκος μας θα είναι κερδισμένος... » μουρμούρισε ο Μαρτίν και κατέβασε μονορούφι ένα ποτήρι γαλλικό κρασί που είχε καβατζώσει στο δρόμο του, περνώντας από το Μπορντό.
Διαβαστε ακομα: