ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ Η ΜΠΑΛΑ

 
Λίγες αράδες ακόμα αφιερωμένες στον πολύ μεγάλο ποδοσφαιριστή, με αφορμή το θάνατο του το 2016, σα σήμερα 24 Μαρτίου, το 2016. Αποφεύγω τα βιογραφικά στοιχεία του Γιόχαν Κρόυφ, στέκομαι σε μια κουβέντα του παραμονές των ημιτελικών στο μουντιάλ του 2014.
Οι πολλοί δεν προσέχουν τι διαβάζουν. Μελαγχολικό. Και χωρίς να καταλάβουν τι λέει ο άλλος, επιτόπου τον σχολιάζουν. Η ψύχραιμη ανάγνωση της δήλωσης του ιπτάμενου Ολλανδού ήταν η επιβεβαίωση ότι μίλησε ένας άνθρωπος του ποδοσφαίρου. Όχι ο Ολλανδός, ο φιλοβραζιλιάνος, ο λάτρης της Βρετανίας, ο αντιγερμανός, ο αντιϊταλιάνος.

 

Πατρίδα μου είναι το ποδόσφαιρο. Δεν το είπε έτσι, αυτό είναι το νόημα από τα λόγια του.  Αυτή είναι η σωστή... μετάφραση της κουβέντας του Γιόχαν Κρόυφ. Στη μπάλα δεν υπάρχουν έθνη και χώρες και λαοί. Το καλύτερο είναι να προχωράει, να κερδίζει η ομάδα που παίζει καλύτερο ποδόσφαιρο. Και πρόσθεσε ο Κρόυφ πως σε σύγκριση με την Βραζιλία του 2014 η Γερμανία είναι πιο ποδοσφαιρική ομάδα.

Τον γράφω μεγάλο και τον ξαναγράφω μεγάλο τον Κρόϋφ επειδή είμαι ποδοσφαιρογραφιάς. Και ως τέτοιος αναγνωρίζω τη μεγάλη του ποδοσφαιρική αξία. Είναι μέσα στους 10 πιο μεγάλους από καταβολής. Αυτό δεν το ξεχνάμε. Και το θυμόμαστε με ικανοποίηση, μάλιστα όταν ένας μεγάλος των γηπέδων παίζει μπάλα μεγάλη και εκτός γηπέδων.

 

Η Ολλανδία υπέφερε όταν κατακτήθηκε από τον Χίτλερ, γενικώς χαρακτηρίζεται από αντιγερμανισμό, παρ’ ό,τι αρκετοί Ολλανδοί ήταν συνεργάτες των ναζιστών. Όταν, λοιπόν, ένας γκραν σουξέ επώνυμος, σαν τον μέγιστο Γιόχαν Κρόϋφ, φόρα παρτίδα δείχνει «φιλογερμανισμό», αυτό σημαίνει τόλμη. Τον εθνικοπατριωτισμό του θα τον δείχνει στο... ποδόσφαιρο; Επειδή το...απαιτεί το ακροατήριο. Άντε να χαθείτε. Ε, ο Ιωάννης Κρόυφ δεν έκανε πολιτική.

Διαβαστε ακομα:

Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΥ