ΧΙΤΛΕΡ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΧΙΤΛΕΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

 
Έχει γράψει αιώνια η ξεφτύλα του Χίτλερ στο Βερολίνο το 1936. Στους ολυμπιακούς αγώνες όταν νέγρος κατέκτησε 4 χρυσά μετάλλια. Ποια ανωτερότητα της αρείας φυλής!  Ένα “κατακάθι”, όπως έτσι έλεγε κάθε μαύρο ο καγκελάριος της Γερμανίας, όχι κάποιος λευκός, έδειχνε στον αθλητισμό, στον ανταγωνισμό, την... φυλετική του υπεροχή. Αυτός ο αράπης ήταν ο θριαμβευτής των ολυμπιακών αγώνων στη Γερμανία. Χρυσό στα 100, στα 200, στα 4Χ100 και στο μήκος. Αν ήταν λευκός ο τετράκις ολυμπιονίκης σίγουρα θα τον προσκαλούσε και στον Λευκό Οίκο ο Ρούζβελτ.
Στους αιώνες ο Χίτλερ είναι στο σημάδι. Δικαίως. Λαμπρό κάθαρμα, γεννημένος να προσβάλει το ανθρώπινο γένος ο Γερμανός καγκελάριος. Πόσοι, όμως, κατήγοροι του δεν είναι φασιστόμουτρα και της κατηγορίας του ρατσισμού; Δεν πήγαινε πίσω ο δημοκράτης Θόδωρος Ρούζβελτ, ο μέγας πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος ούτε ένα τηλεγράφημα συγχαρητήριο δεν έστειλε στον υπερνικητή James Cleveland "Jesse" Owens. Αυτός ο αράπης ήταν ο θριαμβευτής των ολυμπιακών αγώνων στη Γερμανία. Χρυσό στα 100, στα 200, στα 4Χ100 και στο μήκος. Αν ήταν λευκός ο τετράκις ολυμπιονίκης σίγουρα θα τον προσκαλούσε και στον Λευκό Οίκο ο Ρούζβελτ.
Ο Τζαίημς Κλήβελαντ Όουενς γεννήθηκε Σεπτέμβριο του 1913 και πέθανε το 1980, σα σήμερα 31 Μαρτίου. Ο νέγρος το 1935 καταρρίπτει τρία παγκόσμια ρεκόρ και ισοφαρίζει ένα τέταρτο. Η πατρίδα του, όμως, αναδεικνύει καλύτερο αθλητή της χρονιάς κάποιον από το... γκολφ. Το 1936, 4 χρυσά στους ολυμπιακούς ο νέγρος Όουενς και η... λευκή ολυμπιακή επιτροπή των ΗΠΑ βγάζει αθλητή της χρονιάς έναν δεκαθλητή.
Χίτλερ στην Ευρώπη, αλλά και φυλετικές διακρίσεις στην Αμερική. Τι περισσότερο να περίμενε ο Τζέσυ, ο εγγονός σκλάβων από την Αφρική. Στα 8 του χρόνια, όπως ο πατέρας του, δούλευε στις φυτείες μπαμπακιού της Αλαμπάμα.
Θρύλος ο Όουενς μετά το 1936. Άτομο με ανθρώπινες αδυναμίες, όμως. Ερωτοτροπούσε με λευκές, πολλές γκόμενες, και επιδεικτικά, προκλητικά. Αχώριστος σύντροφος του το τσιγάρο, άλλωστε απ' αυτό πήγε μόλις στα 67 του χρόνια.

Για να κονομήσει ο Τζέσυ, λάθος στην Ελλάδα τον λένε Τζέσε, έγινε επαγγελματίας μετά το θρίαμβό του στους ολυμπιακούς του 1936. Έτρεχε στην κόντρα με άλογα, με σκυλιά, με μοτοσυκλέτες. Μ' άλλους αθλητές που ξεκίναγαν 10-15 μέτρα πιο μπροστά του στο κατοστάρι. Αυτά στην Αμερική όπου όλα είναι μπίζνες.

Διαβαστε ακομα:

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ