ΟΙ ΠΙΟ ΙΛΟΥΣΤΡΑΣΙΟΝ ΑΡΕΝΕΣ ΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΠΟΡ

 
Από τον Φωστήρα
 
Ωραία και ενδιαφέροντα όλα τα αθλητικά τεκταινόμενα στη χώρα μας και τη Γηραιά Ήπειρο κάθε μήνα Μάιο, αλλά εμένα να μου επιτρέψετε να έχω αλλού στραμμένη την προσοχή μου. Πάνε πάνω από σαράντα χρόνια τώρα και θα παραμείνω ισόβια αιχμάλωτος της γοητείας και της λάμψης του ΝΒΑ. Κάθε τέτοια περίοδο λοιπόν, ξεκινάει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού the real thing, το πραγματικό πρωτάθλημα: τα play offs. (Συγχωρήστε μου και τις αμερικανιές, αλλά εδώ πάνε).
Ήμουν τυχερός που έζησα στα χρόνια της εφηβείας μου τη μεγαλύτερη rivalry – αντιπαλότητα στην ιστορία των σπορ: αυτή των Magic - Bird, με τους τρεις επικούς τελικούς Lakers - Celtics. Μιλάμε τώρα για κανονικό σενάριο χολυγουντιανής ταινίας υπερ-παραγωγής. Φωτογραφιζόμασταν, πιτσιρικάδες τότε, στα παπουτσάδικα της Θεμιστοκλέους, δίπλα στις κολοσσιαίες χαρτονένιες φιγούρες τους, απλώναμε τα χέρια μας να δούμε μέχρι που φτάνουν σε σύγκριση με το άνοιγμα χεριών του Magic, ψωνίζαμε τα Converse για «να μπούμε στα παπούτσια τους», μπας και κάνουμε στα τσιμεντένια που μπιστάγαμε τις πορτοκαλί μπάλες, κανένα από τα μαγικά τους. 
Στα μάτια μας, ο “Doctor J”, o Dominique, o “Reign Man” Shawn Kemp και μετά ο ίδιος ο “His Airness” Michael Jordan, ήταν πολύ πιο πάνω από  μπασκετμπολίστες: Ήταν αληθινοί ήρωες της Marvel. Κι αν το καλοσκεφτείτε, έτσι ακριβώς είναι. Αυτά που έκαναν από τότε και σήμερα τα βλέπουμε day in – day out σε κάθε παιχνίδι, είναι εξωπραγματικά, πέρα από τα ανθρώπινα μέτρα.  Στη μεζούρα των ανθρώπινων αθλητικών δυνατοτήτων, τα παρκέ του ΝΒΑ έχουν αποδειχθεί οι πιο ιλουστρασιόν αρένες στα παγκόσμια σπορ. Αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν εκεί, ιδίως την εποχή που ξεκινάνε τα play offs, δεν έχουν αθλητικό αντίστοιχο σε κανένα άλλο πρωτάθλημα. 
 
Οι άνθρωποι είναι κανονικοί υπέρ-ήρωες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό.  Ο «δικός» μας Giannis, έκανε μία εμφάνιση με διαλυμένο γόνατο πριν δύο χρόνια στους τελικούς, που μόνο η κάπα του Superman του έλειπε. Βλέπεις προχθές αυτόν τον διάολο τον Curry (ξημερώματα Πρωτομαγιάς) να παίζει στα 35 του λες και είναι έφηβος και να ρίχνει σε τέτοια ηλικία και για πρώτη φορά στην ιστορία των play offs  50ρα! σε game 7, μέσα στο Σακραμέντο. Και τώρα στα ημιτελικά της Ανατολής θα βρεθεί αντίπαλος με τον “King” James που εξακολουθεί να σκορπάει τρόμο ακόμα και τώρα, στην 20στή! σεζόν του στη λίγκα. 
Μιλάμε τώρα, ότι τέτοια πράγματα τα διαβάζαμε στο «Αγόρι» και το «Μπλεκ», τότε που είμαστε παιδιά, κι είμαστε σίγουροι ότι γίνονται. Αφού τα βλέπαμε με τα μάτια μας μέσα – και σε χαμηλές πτήσεις πάνω – στα παρκέ του ΝΒΑ.
Η φετινή συνέχεια αναμένεται συγκλονιστική. Μετά από 14 χρόνια οι Celtics πάμε για το πρωτάθλημα (έχω κάνει αναλύσεις αίματος και μου το βρήκαν πράσινο). Και φέτος θα το πάρουμε. Βλέπετε, για κάποιες ομάδες το ερώτημα δεν είναι το «αν», αλλά το «πότε» θα το πάρουν. Στους Τελικούς της Ανατολής θα βρούμε τους Heat, του μεγαλύτερου νταή που έχει σήμερα η λίγκα, του Jimmy Butler (φώτο), ο οποίος «σκούπισε» μόνος του τους Bucks με μ.ο. 50 πόντους. Αλλά θα τον περάσουμε, έστω και σε game 7. Και στον Τελικό, θα γίνει της π…….  
Διαβαστε ακομα:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΕΚ ΤΙ ΨΑΡΙΑ ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΩΡΑ!