ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΑΙΝΙΑΣ Η ΑΠΑΤΗ ΚΟΣΚΩΤΑ

 

Αυτά γίνονται μόνο στο σινεμά. Είναι μία παραμυθένια ιστορία, όμως πραγματική, γι' αυτό προσφέρεται να παρουσιαστεί σαν ένα παραμύθι για μεγάλα παιδιά. Ένα πρωινό, λοιπόν, ίδιο σαν όλα τα άλλα, οι Έλληνες διαβάζουν είδηση πρωτοσέλιδη με την φωτογραφία κάποιου άγνωστου 27χρονου με το όνομα Γιώργος Κοσκωτάς. Είναι ο νέος ιδιοκτήτης και πρόεδρος της τράπεζας Κρήτης. Πώς έτσι; Να, πως έτσι...

 

... Ο Κοσκωτάς από την Ελευσίνα προσλαμβάνεται στην τράπεζα Κρήτης, απλός υπάλληλος. Οι φιλοδοξίες του δεν περιορίζονται σ' ένα ταπεινό υπαλληλήκι. Φεύγει για την Αμερική και εκεί τυπώνει κάρτες ότι είναι δόκτωρ, υψηλής κλάσεως τεχνοκράτης. Παράλληλα φτιάχνει μια μικρή επιχείρηση και καθαρίζει τα τζάμια σε κτήρια εταιριών.
Επιστρέφει από την Αμερική ο Κοσκωτάς, ξαναπροσλαμβάνεται στην Κρήτης. Ο μεγαλομέτοχος αυτής της μικρής τράπεζας, μόνον με δύο υποκαταστήματα, το ένα στην Πάτρα, το άλλο στην Αθήνα, αποφασίζει να την πουλήσει. Και ορίζει τίμημα το ένα δις δραχμές, σημερινά λεφτά τρία εκ. ευρώ.

 

Ο Κοσκωτάς έκανε την απάτη του αιώνα και την πέτυχε διότι η κομπίνα του στηρίχτηκε στην μεγαλοφυΐα της απλότητας. Με έναν άλλον υπάλληλο της τράπεζας τα βάλανε κάτω και αποφάσισανε να προχωρήσουν στο απίστευτο. Πήγανε στο αφεντικό και του είπανε…

«… Κύριε Καρρά, υπάρχει ένας επενδυτής, είναι Ελληνοαμερικάνος, και ενδιαφέρεται να αγοράσει την τράπεζα. Έχει έναν όρο, όμως. Ιδού, η επιστολή του προς εμάς. Ζητάει να του παραχωρηθεί η διοίκηση της τράπεζας για 15 μόνο ημέρες προκριμένου να διαπιστωθεί ότι τα οικονομικά στοιχεία της τράπεζας είναι αυτά που παρουσιάζονται. Εμείς είμαστε οι εκπρόσωποι του επενδυτή, εμείς θα αναλάβουμε την τράπεζα κι αν όλα είναι εντάξει θα σας καταβληθεί το ένα δις».

Στις καταθέσεις της τράπεζας Κρήτης υπήρχαν κυρίως τα πακέτα της Αρχιεπισκοπής. Περισσότερα από ένα δις ήταν τα λεφτά της Εκκλησίας. Ο Κοσκωτάς με τον συνεργάτη του σήκωσαν ένα δις και το έδωσαν στον Καρρά.

Η συνέχεια. Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση δίνει εντολή να καταθέτουν στην τράπεζα Κρήτης τα κεφάλαιά τους όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΡΤ, ΟΠΑΠ κ.α.

Οργίασε ο Κοσκωτάς στην Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ. Ευγενέστατος, αξιοπρεπέστατος, μελιστάλακτος, πατέρας πέντε παιδιών, έβαλε μπροστά σε συνεργασία με τον Αντρέα Παπανδρέου να κτίσει ένα εκδοτικό θηρίο, την «Γραμμή». Ως εκδότης ο Κοσκωτάς είχε ξεκινήσει κουλτουριάρικα, με πολιτιστικό περιοδικό και διευθυντή τον Μάνο Χατζηδάκη.
Δεν παιζόταν ο άνθρωπος, ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός το 1987. Χοντρούλης, στρουμπουλούλης, ευγενέστατος, γλυκύτατος στην όψη, στη φωνή, στους τρόπους του. Βάζελος, ήθελε να μπλεχτεί διοικητικά, δηλαδή και οικονομικά με τον Παναθηναϊκό, όμως δεν υπήρχε περίπτωση ούτε χαραμάδα στην εποχή των Βαρδινογιάννηδων. Έγινε, όμως, χορηγός του ΟΦΗ, του ''παραρτήματος'' του Παναθηναϊκού. Στη φώτο με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη.

Σα σήμερα πρώτη Ιουνίου, το 1991, ο φυγόδικος στις ΗΠΑ Κοσκωτάς, κατηγορούμενος για υπεξαίρεση και πλαστογραφία, επέστρεψε στην Αθήνα και παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές. Το περιβόητο ''Σκάνδαλο Κοσκωτά'' βρήκε ένοχο τον ίδιον, ενώ αθωώθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο ο Ανδρέας Παπανδρέου χωρίς καν να εμφανιστεί.

Διαβαστε ακομα:

Η ΛΕΥΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ ΒΑΡΔΗ ΕΦΕΡΕ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ