ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ ΕΠΑΝΩ ΕΤΡΕΧΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΤΟΥΣΕ ΣΤΗ ΓΗ Ο... ΧΙΟΝΗΣ
- Ο Αγέας νίκησε στον Δόλιχο στην 113η Ολυμπιάδα και έφυγε κατευθείαν για να αναγγείλει την νίκη του στην πατρίδα του το Άργος, όπου έφτασε αργά το βράδυ, διανύοντας 110 χιλ. σε μία μέρα. Ο Δόλιχος ισοδυναμούσε με 24 Στάδια, δηλαδή με περίπου 3.600 μέτρα.
- Ο Φειδιππίδης έτρεξε σε λιγότερο από 5 μέρες τη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη–Αθήνα, για να ζητήσει ενισχύσεις, αίτημα στο οποίο ανταποκρίθηκαν πάραυτα οι Σπαρτιάτες, στέλνοντας λίγες μέρες μετά 2000 μαχητές με πλήρη εξάρτηση.
- Ο Ευχίδας έτρεξε σε μία ημέρα την απόσταση Πλαταιές–Δελφοί -Πλαταιές 180 χιλμ. και ξεψύχησε παραδίδοντας το καθαρό πυρ.
Αν υπάρχει ένα τρωτό σημείο στα ρεκόρ και τις νίκες των σύγχρονων αθλητών είναι η υποψία ντοπαρίσματος. Το τρωτό σημείο στις επιδόσεις των αρχαίων αθλητών ήταν η ακρίβεια της εξιστόρησης. Ο Ηρόδοτος, για παράδειγμα, ανέφερε χωρίς, όμως να γίνει πιστευτός, το μακροβούτι 15.000 μέτρων ενός Σκυλλία που αυτομόλησε από το στόλο του Ξέρξη, ο οποίος ναυλοχούσε στον Παγασητικό, για να μεταφέρει στους Έλληνες τα μυστικά σχέδια των Περσών. Όλα τα άλλα ανδραγαθήματα, κυρίως δε όσα καταγράφηκαν στους Ολυμπιακούς αγώνες, έχουν περάσει στην ιστορία σαν αυθεντικά γεγονότα.
Αν, λοιπόν, ο Γιουσέιν Μπολτ ζούσε στην αρχαιότητα θα τον έλεγαν Χιόνι, όπως τον Σπαρτιάτη Χάρμι,τον επτά φορές Ολυμπιονίκη στους δρόμους ταχύτητας και ημιαντοχής. Το προσωνύμιο Χιόνις του το κόλλησαν επειδή ήταν τόσο γρήγορος, σχεδόν δεν πατούσε στη γη κι έτσι δεν άφηνε κανένα ίχνος στο χιόνι. Στην 28η Ολυμπιάδα (668π.Χ.), ο Χιόνης αναδείχθηκε νικητής στο Στάδιο δρόμο (192,28 μέτρα ) και στις 29η ,30η και 31η στο Στάδιο και τον Δίαυλο (384,56 μέτρα).
Διαβαστε ακομα: