Ο ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΓΚΟΛΤΖΗΣ, Ο KING MARCUS

 

Ήταν να τον πάρει ο Ολυμπιακός. Δεν έκατσε η μεταγραφή, ο Σουηδός υπέγραψε σε ρωσική ομάδα κι η τύχη το ΄φερε να βρεθεί αντίπαλος του Ολυμπιακού. Αυτό, βέβαια, δεν το καταλαβαίνει, δεν θέλει να το καταλάβει ο πιστός. Τον λένε οπαδό και...''φίλαθλο'' τον πιστό, τον αιώνια κολλημένο σε μια ομάδα. Ο οπαδός, λοιπόν, δεν καταλαβαίνει, αρνείται να δεχθεί πως ο παίκτης είναι επαγγελματίας, όπως και η ομάδα είναι εταιρεία. Ότι και οι δυο πλευρές, ΠΑΕ και ποδοσφαιριστής, κοιτάνε το συμφέρον τους.

Ο μεν ποδοσφαιριστής στα 5-10 χρόνια θα βγάλει τα περισσότερα φράγκα της καριέρας του, όσο αυτή κρατήσει, συνολικά και θα χρειαστεί να αλλάξει εργοδότη, και μαζί... εξέδρα οπαδική. Θα σηκώνει τα χέρια να πανηγυρίζει με διαφορετική φανέλα. Και ο κόσμος στο γήπεδο τον νοιώθει δικό του, μάλιστα όταν ο παίκτης φιλάει το σήμα της ομάδας στο πανί πάνω από το κορμί.

Σα σήμερα 17 Αυγούστου, το 1986, γεννήθηκε ο Μάρκους Μπεργκ. Ο γεννημένος γκολτζής. Επειδή στο παιχνίδι πληρώνει το γκολ, αυτό δίνει το αποτέλεσμα. Να γιατί ο έχων την ειδικότητα του σκόρερ είναι κάτι περισσότερο από ποδοσφαιριστής. Όλοι είναι ποδοσφαιριστές, ο γκολτζής είναι... γκολτζής. Ο Μπεργκ στα τέσσερα χρόνια που δούλεψε στον Παναθηναϊκό πέτυχε μόνο 92 γκολ σε συνολικά 145 ματς. Μόνο, διότι αν ο μετα- πολυμετοχικός Παναθηναϊκός, στον καιρό του Σουηδού (2013-17), ήταν κανονικός Παναθηναϊκός, σίγουρα ο γκολτζής θα είχε κάνει πολύ περισσότερα τέρματα.

Ο Βαζέχα. Άλλη μια αθόρυβη - όχι του αεροδρομίου - μεταγραφή του Παναθηναϊκού από το βορρά, όπως του Μπεργκ. Ο Πολωνός Κριστώφ είναι ο πρώτος στην Ιστορία σκόρερ της ομάδας σε παιχνίδια πρωταθλήματος. Να, με την ευκαιρία η σχετική λίστα:

1. Βαζέχα 244 γκολ σε 15 χρόνια.
2. Αντωνιάδης 180, σε 11 χρόνια.
3. Δομάζος 134, 19 χρόνια.
4. Σαραβάκος 128, 11 χρόνια.
5. Ελευθεράκης 85, 12 χρόνια.
6. Παπαεμμανουήλ 79, 11 χρόνια.
7. Λυμπερόπουλος 72, 7 χρόνια.
8. Μπεργκ 70, 4 χρόνια.

Ξεκίνησε στην τοπική ομάδα της περιοχής του ο Μάρκος Μπέργκ, στα 16 του με συμπαίκτη τον μεγαλύτερο αδελφό του. Έπαιξε στη συνέχεια στις σουηδικές Γκέτεμποργκ και Κρόνινγκεν και πήγε στο Αμβούργο και στην Αϊντχόβεν, από την οποία έτυχε να καταλήξει στον Παναθηναϊκό. Θέμα τύχης, βέβαια για κάποιον άσημο ποδοσφαιριστή που στην Ελλάδα έκανε το μπαμ. Λέμε τύχης περισσότερο κι όχι επιλεκτικής επιλογής, διότι ο Μάρκος δεν ήταν φιρμάτος και τσουχτερός στις οικονομικές απαιτήσεις του. Τη γερή μπάζα την έκανε όταν τα πήρε χοντρά από την αραβική Αλ Αϊν, ''φευγάτος'' από τον Παναθηναϊκό. Και οι βάζελοι τον είπαν προδότη. Πρόδωσε το τριφύλλι στο στήθος, όχι τον Θεό, τον ευαγγελιστή Μάρκο, την πατρίδα του, την γυναίκα του, το σόι του όλο.
Στην Αλ Αίν ο Μπέργκ έπαιξε δυο χρόνια (2017019) και στη συνέχεια πήρε μεταγραφή στη ρωσική Κράσνονταρ (2019-21) και στην Γεέτεμποργκ της πατρίδας του.

Ο ''king Marcus'' με τις 60 συμμετοχές του στην εθνική Σουηδίας είναι γκολτζής. Αυτό σημαίνει ότι μυρίζεται το γκολ. Ότι θα κάνει γκολ τη μισή ευκαιρία. Σέντερ φορ με κινητικότητα, όχι μπάστακας, χρήστης και στα δυο ποδάρια. Ο εκτελεστής. Μειονέκτημα του τα νευράκια. Χάνει την αυτοσυγκέντρωση, και από την άλλη τον έχουν πάρει πρέφα οι αντίπαλοι και τον πιάνουν κώτσο.

Διαβαστε ακομα:

ΜΑΙΜΟΥ ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΚΕΝΤΕΡΗ- ΘΑΝΟΥ ΤΟ 2004