ΞΥΠΟΛΗΤΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ

 
Γεννήθηκε την ημέρα που γινόταν ο μαραθώνιος δρόμος στους ολυμπιακούς αγώνες του Λός Άτζελες, το 1932. Ο περισσότερο εμβληματικός μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών. Ένας άγνωστος χωριάτης, γιος τσομπάνη, από την Αιθιοπία, έτρεχε στα βουνά του χωριού του με το όνομα Αμπέμπε Μπικίλα. Φιγούρα αγαπημένη σ’ όλον τον πλανήτη όταν ξυπόλητος(!) έτρεξε και κέρδισε τον μαραθώνιο στους ολυμπιακούς αγώνες της Ρώμης, το 1960, στις 10 Σεπτεμβρίου. Το παλληκάρι δεν ήταν να τρέξει, την τελευταία στιγμή πήρε την θέση αλλουνού, και δεν βρέθηκαν παπούτσια στο νούμερο του.
Η adidas του έδωσε δυο ζευγάρια παπούτσια, να διαλέξει το ένα πριν τον αγώνα του 1960. Προτίμησε να τρέξει ξυπόλητος. Για το χρυσό στη Ρώμη ο αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ τον έκανε δεκαενέα.

 

Τον Μπικίλα ανακάλυψε ο Σουηδός προπονητής στους δρόμους αντοχής της Αιθιοπίας για τους ολυμπιακούς αγώνες του 1956. Ο πρώτος Αφρικανός μαραθωνοδρόμος που κρέμασε το χρυσό ολυμπιακό στο λαιμό του. Πήρε το χρυσό ο Αμπέμπε Μπικίλα και στους επόμενους ολυμπιακούς, το 1964 στο Τόκυο, κι εκεί έτρεξε παπουτσωμένος αυτή τη φορά. Εκπολιτίστηκε; Με το δεύτερο χρυσό, πάντως, έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στην απόσταση με 2 ώρες, 12 λεπτά και 11 δεύτερα.
Πριν από τους ολυμπιακούς του 1964 παθαίνει σκωληκοειδίτιδα και τον βάζουν στο νοσοκομείο. Τις νύχτες και στα κρυφά έκανε προπόνηση ολόγυρα του νοσοκομείου.

Έπαθε ζημιά στους ολυμπιακούς του Μεξικό, το 1968, τραυματίστηκε και εγκατέλειψε στο 17ο χιλιόμετρο. Η ζωή είχε αποφασίσει να τον στείλει στην κατηφόρα. Μ’ ένα σκαραβαίο, αυτοκίνητο που του έδωσαν ως πριμ ολυμπιονίκη, έπεσε σ’ ένα χαντάκι, έμεινε παράλυτος το 1969, και μετά από 4 χρόνια, στα 41 του, πήγε από εγκεφαλική αιμορραγία.

 

Πριν την Ρώμη του 1960, ήταν μέλος της φρουράς του βασιλιά της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ. Σ' ένα αποτυχημένο πραξικόπημα για να ανατρέψουν τον Σελασιέ, καθάρισαν άπαντες στην αυλή του εκτός από τον Αμπέμπε. Γλύτωσε επειδή ήταν ήδη ολυμπιονίκης.

Διαβαστε ακομα:

ΣΕ ΠΟΙΟ ΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ