ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΣ... ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

 

Κάποτε στο ελληνικό πρωτάθλημα μπαινόβγαιναν Γιουγκοσλάβοι προπονητές. Ανύπαρκτοι, άγνωστοι αρκεί το όνομά τους να τελείωνε σε «ιτς» έβρισκαν ανοικτή την πόρτα στις ομάδες μας. Της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της επαρχίας.

Γιουγκοσλάβος, σου λέει. Άρα, ξέρει μπάλα. Και επειδή λόγω Τίτο ήταν η μόνη χώρα από την Ανατολική Ευρώπη που δεν έκλεινε τα σύνορα σ’ όσους ήθελαν να δουλέψουν στο εξωτερικό, η Γιουγκοσλαβία σε κάποια φάση έγινε η Νο1 στο κόσμο! Η χώρα με τους περισσότερους προπονητές εκτός έδρας. Από Γερμανία μέχρι Αυστραλία και από Αφρική μέχρι τα νησιά του Ειρηνικού.

Πρόσφατα, μετά από χρόνια το ελληνικό πρωτάθλημα άρχισε να ξεφορτώνει Πορτογάλους προπονητές. Ο ένας μετά τον άλλον, και τελειωμό δεν έχουν. Ο πρώτος Πορτογάλος προπονητής(;) που ήρθε στην Ελλάδα ήταν ο γιος του δημοσιογράφου Μιγκέλ Κορεϊρα. Το 1967 ο Άρης είχε την τύχη να βρει στο δρόμο του τον δημοσιογράφο Σεβεριάνο Κορεϊρα με τον οποίον βγήκε 4ος το 1968 και 3ος το 1969! Λόγω Κορεϊρα; Όχι, βέβαια. Ο Άρης είχε ομαδάρα, μάλιστα αυτή του έδωσε το κύπελλο το 1970.
Το 1972 βρέθηκα στη Λισαβώνα, για το ματς Μπενφίκα - Φέγιενορντ. Τηλεφώνησα στον Κορέϊρα. Δώσαμε ραντεβού στην «Α Βοlα», στην αθλητική εφημερίδα που εργαζόταν.
Σημειώνω ότι ο Κορεϊρα στα 13 του χρόνια ήταν στις ακαδημίες της Μπενφίκα και σταμάτησε τη μπάλα στα 19 του σαν ποδοσφαιριστής της Μποαβίστα. Ανέλαβε την Προοδευτική όταν ηξ ιστορική ομαδο΄θλα ανέβηκε στην Α’ εθνική το 1969. Επίσης το 1973 δούλεψε στον Απόλλωνα Καλαμαριάς με συνταρακτική αποτυχία. Μόλις 5 νίκες σε 34 παιχνίδια.
Ο φιλάσθενος και απίστευτα συμπαθής Σεβεριάνο Κορεϊρα γεννήθηκε Ιανουάριο του 2013 και πέθανε στα 65 του το 1978, σα σήμερα 14 Σεπτεμβρίου. Στη φώτο, στα χέρια ποδοσφαιριστών του Άρεως.
Διαβαστε ακομα:

ΜΟΝΤΡΙΤΣ, ΜΕΓΑΛΟΣ, ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΡ