Ο ΜΑΦΙΟΖΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

 

Έχει γράψει ατελείωτα πράγματα ο αποδυτηριάκιας για τον αξιοσέβαστο Πρίμο Νεμπιόλο, κα σήμερα αξίζει να πούμε λίγα πραγματάκια με αφορμή το θάνατο του το 1999, σα σήμερα 7 Νοεμβρίου. Κατ' αρχήν μια ατάκα για τον «δόκτωρα», τον για 18 χρόνια πρόεδρο της IAAF (1981-99), της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου, από τον Ηλία Μπαζίνα, όπου ανάμεσα σ' άλλα είχε γράψει στον «ΦΙΛΑΘΛΟ»: «Ο Πρίμο Νεμπιόλο είναι το πρότυπο του Καίσαρα, γνήσιο τέκνο Ρωμαίου πατρίκιου, σατανικά ευφυής...».

Αγαπούσε την Ελλάδα ο «μαφιόζος» Νεμπιόλο, καθόλου δεν τον ενοχλούσε να τον αποκαλούν έτσι, και πολύ συχνά ερχόταν στην Αθήνα. Δεν είναι υπερβολή να τον χαρακτηρίσεις φιλέλληνα. Αυτός ανέθεσε στην Αθήνα το 1997 το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου.

Αρκετές φορές έκανα τη σκέψη ποια θα ήταν η εξέλιξη της σχέσης του ποδοσφαίρου και της εμπορευματοποίησης του αν ο σπουδαίος Ιταλός δεν είχε ασχοληθεί με το στίβο. Αν είχε μπερδευτεί με το ποδόσφαιρο. Να σκεφθεί κανείς ότι πιτσιρικάς ήταν ποδοσφαιρόφιλος, και ψιλοκλωτσούσε το τόπι με το Νο 9, τη φανέλα του σέντερ - φορ.

Πως θα κερδίσει λεφτά από το στίβο; Αυτή ήταν η πρώτη του σκέψη όταν έγινε πρόεδρος της IAAF. Επειδή μόνον αν τα κατάφερνε ως μάνατζερ να εκμεταλλευθεί επιχειρηματικά το στιβικό show θα ισχυροποιούσε παγκόσμια την προσωπική του εξουσία. Να εξελιχθεί σε πλανητάρχη. Το πέτυχε.

Ο Νεμπιόλο έστησε τα παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου και ουσιαστικά ανταγωνιζόταν την ΔΟΕ, την «ιδιοκτήτρια» των ολυμπιακών αγώνων, στο πρόγραμμα των οποίων το άθλημα star είναι ο στίβος. Ούτε το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, ούτε το κολύμπι και τένις έχουν την υψηλώτερη θεαματικότητα στους ολυμπιακούς αγώνες.

Άρχισε το νταραβέρι με τις πολυεθνικές ο Νεμπιόλο και μοίραζε εκατομμύρια στους πρωταθλητές, τους ολυμπιονίκες του στίβου, τους κράχτες σε επαγγελματικά μήτιγκ, πέρα από το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Κανονικός πλανητάρχης ο Πρίμο -«πρώτος» στα ιταλικά -  έφτιαξε αναπτυξιακά προγράμματα σε χώρες που δεν ήξεραν τι είναι αθλητισμός, που δεν είχαν στάδια και προπονητές. Τους έδινε ένα κάρο πακέτα και εξασφάλιζε τη ψήφο τους. Γεννήθηκε Ιούλιο του 1923 και πήγε από ξαφνικό θάνατο, από καρδιά, στα 76 του χρόνια, Νοέμβριο του 1999.
Στη φώτο, Θόδωρος και Γιάννα Αγγελοπούλου πανηγυρίζουν στο άκουσμα ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει τη διοργάνωση των ολυμπιακών αγώνων 2004.Δεξιά, ο τότε υφυπουργός αθλητισμού Φούρας.
Διαβαστε ακομα:

Η ΠΑΡΘΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ