Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΛΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

 
Για να καταλάβει ο καθένας πόσο αναξιόπιστες είναι οι συζητήσεις στη Βουλή των Ελλήνων θα πω μια ιστορία. Συνέβη το 1979 όταν συζητούσαν οι πατέρες του Έθνους το νομοσχέδιο 879 του ’79. Περί μετατροπής των ερασιτεχνικών συλλόγων σε ανώνυμη εταιρείες, σε ΠΑΕ. Φοβερά πράγματα. Τότε παίρνει το «μήνυμα», όσο πιο πολιτικοποιημένος είναι, γιατί και πως ένας πολιτικός, μάλιστα από κόμμα αυτοπλασαριζόμενο λαϊκό, είναι για φτύσιμο. Έχουμε και λέμε, λοιπόν.

Πολύ καθυστερημένα η Ελλάδα αποφασίζει τελικά να προχωρήσει στον επαγγελματισμό του ποδοσφαίρου. Το ΠΑΣΟΚ, η νέα και φιλόδοξη πολιτική δύναμη μετά τη μεταπολίτευση και δυο χρόνια περίπου πριν γίνει κυβέρνηση ήταν φόρα παρτίδα αντίθετη στον επαγγελματισμό στο ποδόσφαιρο. Θέμα αρχής. Δεν είμαστε, έλεγαν, υπέρ της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού.

Είναι μια θέση αυτή, πολιτική, κοινωνική. Ο κάθε μαλάκας έχει δικαίωμα να υποστηρίζει ό,τι θαρρεί σωστό, το καλύτερο για το κοινωνικό σύνολο. Και στη Βουλή έγινε μάχη. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τους έκαναν σκόνη τους βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι βέβαια υπερίσχυσαν σαν πλειοψηφία και το νομοσχέδιο έγινε νόμος.

Το 1981 γίνεται κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και γράφει στα παπάρια του τις αρχές του και τις δεσμεύσεις του. Αποδέχεται την πραγματικότητα. Μόνον; Επί ΝΔ ούτε μια δραχμή δεν επιχορηγήθηκε ούτε σε μια ΠΑΕ από το δημόσιο. Επί ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε το σύμπαν. Όπου ήθελαν έδιναν όσα ήθελαν. Για τον αθλητισμό, ρε γαμώτο. Πάνω από το τραπέζι, κάτω από το τραπέζι, από τον ΟΠΑΠ, από το ΙΚΑ, από την εφορία, από όπου ήθελες όσα γούσταραν σκόρπαγαν. Η απόλυτη αλητεία του ΠΑΣΟΚ.

Διαβαστε ακομα:

Η ΜΑΣΤΟΡΙΑ ΝΑ ΣΤΗΝΕΙΣ ΕΝΑ ΜΥΘΟ