ΒΑΣΙΛΙΑΣ Ο ΑΕΤΟΣ, ΠΟΙΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΙ... ΔΙΚΕΦΑΛΟΙ

 

Είναι ο βασιλιάς. Στη ζούγκλα το στέμμα το κρατάει το λιοντάρι, στη θάλασσα κυριαρχεί ο καρχαρίας και στους ουρανούς ο βασιλιάς είναι ο αετός. Φοβερό ζώο. Μεγάλο, δυνατό, μεγαλόπρεπο. Αετός είναι, ρε, όχι σκουλήκι, ούτε ποντίκι και γάτα.

Οι αρχαίοι έλεγαν ότι γεννήθηκε μαζί με τον Δία. Τους κεραυνούς, άλλωστε, του αρχηγού των θεών τους κράταγε ο αετός. Σύμβολο ανωτερότητας και επικυριαρχίας από τα πολύ παλιά χρόνια. Έμβλημα βασιλικό, αυτοκρατορικό.

Οι ΗΠΑ έχουν τον αετό, όχι τη γαλοπούλα που πρότειναν κάποιοι όταν ιδρύθηκε το κράτος τους. Και η ΑΕΚ, όπως και ο ΠΑΟΚ, το παίζουν δικέφαλος αετός, αυτό είναι το σύμβολο τους, χωρίς ποτέ να αισθάνονται πως έχουν υποχρέωση να μην ντροπιάζουν το περήφανο πετούμενο. 

Πριν χρόνια ήταν να συνεργαστε η ΑΕΚ με την Ορνιθολογική Εταιρεία στην προσπάθεια να σταματήσει η μείωση του αριθμού των αετών. Αυτά τα πουλιά φτιάχνουν τις φωλιές τους όσο γίνεται πιο υψηλά, στα πιο απόκρημνα βουνά, κι όμως κάποιοι τα πυροβολάνε. Στήνουν και δηλητηριώδη δολώματα. Τι να κάνουν οι αετοί όταν δεν βρίσκουν να φάνε. Σκοτώνονται, το θάνατο βρίσκουν και στα ηλεκτροφόρα σύρματα.
Αετός. Απίστευτη όραση, βλέπει ό,τι κινείται κάτω από τους θάμνους, πίσω από τα δένδρα. Φοβερό ράμφος. Μη σου χώσει μια νυχιά στο κορμί.

Οι «Αετοί της Λισαβώνας» λέμε την Μπενφίκα, διότι τον αετό έχει στο έμβλημα της η δημοφιλέστερη ομάδα της Πορτογαλίας. Κι ακριβώς γι’ αυτό εδώ και πολλά χρόνια ομάδα ειδικών εκπαιδευτών της Μπενφίκα προπονούν αετούς, να κάνουν φιγούρες στην αέρα και να βλέπει ο κόσμος.

Ο εκπαιδευτής τοποθετεί ένα μπωλ με κρέας σ’ ένα ομοίωμα αετού, συμβόλου της Μπενφίκα, όμως πριν επιτρέψει να πλησιάσει ο αληθινός αετός, τον καθοδηγεί κουνώντας τα χέρια του, προκειμένου το πουλί να πετάει πότε δεξιά, πότε αριστερά, πότε να κάνει αυτό κι εκείνο το «κόλπο».

Ο καλύτερος «αεροπόρος» αετός της Μπενφίκα ήταν ένας θηλυκός ονόματι «Βικτώρια» και μετά πήρε μεταγραφή στην Λάτσιο, η οποία κι αυτή έχει στο «οικόσημό» της τον αετό. Η ιταλική ομάδα είχε πληρώσει 125.000 ευρώ την «Βικτώρια» για συμβόλαιο ενός χρόνου.

Διαβαστε ακομα:

ΤΟ ΣΤΟΡΥ ΤΗΣ ΠΙΟ ΒΑΡΕΙΑΣ ΦΑΝΕΛΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ