ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΟΙ... ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΙ

 
Το κράτος έχει το επάνω χέρι στο ποδόσφαιρο. Και όταν λέμε ποδόσφαιρο δεν εννοούμε κάτι άλλο παρά μόνο το πρωτάθλημα. Το οποίο είναι ΙΔΙΩΤΙΚΗ υπόθεση. Εμπορική, συντεχνιακού τύπου δραστηριότητα με τη συμμετοχή ανωνύμων εταιρειών. Ας βγάλουμε τις τσίμπλες από τα μάτια. Το κράτος, όμως, κι όχι μόνο γιατί κονομάει από το ποδόσφαιρο, έχει χρέος να βάλει τους κανόνες στο έργο, αφού οι μεγαλομέτοχοι είναι... ύποπτοι. Δηλαδή;

Ξεκάθαρα μπαίνουν στο ποδόσφαιρο επιχειρηματίες για... άλλους σκοπούς. Να εξασφαλίσουν δημοσιότητα, κυρίως ''κοινωνική'' αποδοχή από κοινό με οπαδική, με νοσηρή σχέση με την ομαδάρα τους. Είναι πραγματικά ''ύποπτος'' ο βιομήχανος, ο εφοπλιστής, ο καναλάρχης ο όποιος εξαγοράζει μια ΠΑΕ και θεωρεί ντροπή, προσωπική προσβολή να επιδιώκει επιχειρηματικό οικονομικό... όφελος. Τότε γιατί η εμπλοκή του σε ποδοσφαιρική εταιρεία; Για να υπηρετήσει τον... λαό της ομάδας. Έλα! Γιατί αγαπάει κι αυτός την ομάδα, όπως ο ανώνυμος της εξέδρας. Έλα!

Η εξουσία στο ποδόσφαιρο, δηλαδή στο πρωτάθλημα και την κάθε αγωνιστική δράση των ΠΑΕ, ασκείται από τα διεθνή όργανα, την FIFA και την UEFA μέσω της ΕΠΟ. Το κράτος, όμως, αν είναι κράτος κι όχι στραβός και κουφός, όπως στην Ελλάδα, παίζει τη δική του μπάλα με τέτοιο τρόπο με συνέπεια οι πονηροί να κάνουν ανεμπόδιστα τη δουλειά τους. Και να μην κόβεται επιτόπου ο βήχας και ο λόξυγκας των χουλιγκάνων.

Διασύρεται η χώρα από τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα. Το δε κράτος ζημιώνεται και από τις λαμογιές, γενικά την κακή διαχείριση των ΠΑΕ, μάλιστα σε πρωτάθλημα στημένο ή για φτύσιμο, όπως ομολογούν οι ίδιες οι ΠΑΕ. Το κράτος, δηλαδή η κυβέρνηση έχει το καρπούζι, έχει και το μαχαίρι. Τη δικαιοσύνη και την αστυνομία, και τη δυνατότητα να κάνει αληθινή τομή, παρέμβαση με νόμους σχετικά με τη οργάνωση και τη διοργάνωση του πρωταθλήματος. Την, ας το τονίσουμε ξανά, επιχειρηματική δραστηριότητα, όχι την... ιδεολογική αντιπαράθεση των ομάδων, ούτε την προσωπική αντιπαλότητα μεγαλομετόχων.

Διαβαστε ακομα:

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ''BIG FIVE''