Ο ΜΠΙΛ ΓΚΑΙΗΤΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΜΑΡΞ

 

Ο Μπιλ Γκαιητς είναι ο πλουσιώτερος άνθρωπος στις ΗΠΑ. Βάσει στοιχείων, όπως αναφέρει το έγκυρο περιοδικό Forbes. Κάποιο σχόλιο; Πάντα θα υπάρχει ο πλουσιώτερος άνθρωπος. Αυτό είναι το σχόλιο. Αν δεν ήταν ο Μπιλ Γκαίητς, σίγουρα κάποιος άλλος θα βρισκόταν μ’ αυτόν τον «τίτλο» που το ενδιαφέρον αιχμαλωτίζει! Βέβαια.

Το λέω όχι να λανσάρω παρηγοριά στους φτωχούς. Όταν φθάσεις να είσαι τόσο χαρτωμένος, όπως ο Γκαίητς, δεν είσαι ελεύθερος να κάνεις ό,τι θέλεις. Τα πακέτα σου σε υποχρεώνουν να ενεργείς έτσι, όχι αλλοιώς.

Ένα άλλο στοιχείο που χαρακτηρίζει τον πλούτο είναι η διαπίστωση ότι αυξήθηκαν τα λεφτά κατά 13% των 400 πιο πλουσίων Αμερικάνων, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Καλό είναι αυτό! Πάρα πολύ καλό για τη φτωχολογιά. Αποδυτηριάκια, τρελάθηκες;

Σα σήμερα πρώτη Οκτωβρίου, το 1867 εκδόθηκε το Κεφάλαιο του Μαρξ. Μεγάλο κεφάλι ο Τσαρλς, φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, οικονομολόγος ο απόστολος του κομουνισμού, ο πρώτος μαρξιστής που δεν έχει και πολύ σχέση με τον μαρξισμό, όπως τον εννοούν κάποιοι.

Μην τη χοντρύνουμε την κουβέντα. Να συνεχίσουμε το πρόγραμμα μας, εκτός Κεφαλαίου, με τις διαπιστώσεις του Forbes. Έχουμε και λέμε, λοιπόν.

Ο φτωχός δεν μπορεί να παράγει χρήμα με την ίδια ευκολία, όπως ο πλούσιος, ο επιχειρηματίας. Επόμενο, από την άλλη, ο πλούσιος να γίνεται πιο πλούσιος.

Το πιο φυσιολογικό. Σ’ αυτούς τους 400 πλουσιώτερους των ΗΠΑ είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Σκρούτζ. Και οι 400, αν δεν είναι εισοδηματίες αλλά είναι εν δυνάμει επιχειρηματίες, τότε τα κέρδη τους τα ρίχνουν στην αγορά, δηλαδή στον ωκεανό όπου κολυμπούν φτωχοί, βιοπαλαιστές, εργαζόμενοι. Η καλύτερή τους είναι να κονομάνε οι πλούσιοι για να υπάρχουν δουλειές.

Διαβάστε ακόμα:

Δεν ήταν τόσο μπάμιας ο Μαρξ