ΔΕΝ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ
Φιάσκο ολκής, τελικά, ήταν οι συζητήσεις και τα δεκάδες πρωτοσέλιδα για νομικά παράθυρα στον ασφαλιστικό νόμο, και την δυνατότητα για πρόωρες και μεγαλύτερες συντάξεις. Προδοθήκαμε. Λες και κάποια αόρατη δύναμη πίεζε για να βγεί όλος ο ντουνιάς στη σύνταξη, έστω με μικρότερες απολαβές. Η τρόικα, όμως, μας έχει στο σημάδι και όταν βρίσκει την ευκαιρία ...δαγκώνει. Όπως κάνει σήμερα ανατρέποντας τον οικογενειακό προγραμματισμό εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων.
Το μυστικό της δουλειάς είναι ότι αυτή τη φορά η καμπάνα χτυπάει κυρίως για όσους παίρνουν σύνταξη κάτω των 1.000 ευρώ, οι οποίοι, εκτός από την κατάργηση των δώρων, Χριστουγέννων και Πάσχα, δεν έχουν υποστεί άλλη μείωση αποδοχών, όπως οι υπόλοιποι συνταξιούχοι.
Οι δανειστές, λοιπόν, ζητάνε σταδιακή αύξηση των μεταβατικών ορίων συνταξιοδότησης, ώστε να κλείσει νωρίτερα η πόρτα εξόδου στη σύνταξη πριν από την ηλικία των 62 ετών. Ζητάνε, δηλαδή, να πέσει hair cut για το χρονικό διάστημα στη διάρκεια του οποίου οι ασφαλισμένοι δικαιούνται να κάνουν χρήση των μεταβατικών διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου 3863/2010. Επειδή το ΔΝΤ επιμένει ότι το χρονικό διάστημα είναι μεγάλο. Ζητάνε επίσης κι άλλη μείωση στους συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την πρώτη Ιανουαρίου του 2015 και μετά.
Η τρόικα αξιώνει μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις από την πρώτη πενταετία της εφαρμογής του νόμου, βάζοντας στο στόχαστρο τη νέα γενηά των συνταξιούχων. Απαιτεί ακόμα ένταξη του ΕΚΑΣ, το οποίο δεν θεωρείται ανταποδοτική ασφαλιστική
παροχή, στον μηχανισμό ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Η τρόικα ισχυρίζεται ότι οι συνταξιούχοι των κατωτάτων ορίων που δικαιούνται ΕΚΑΣ εισπράττουν συνολικά υψηλές αποδοχές, περίπου 700 ευρώ, και προκαλούν στρεβλώσεις στο σύστημα. Παράλληλα, επιμένει για αύξηση του ελάχιστου ορίου ασφάλισης που χρειάζεται για τη συνταξιοδότηση στα 20 χρόνια αντί για 15 που ισχύει σήμερα, 6.000 ένσημα αντί για 4.500.
Διαβάστε ακόμα: