ΛΕΦΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Οι αρχηγοί των κομμάτων μοιράζουν αυξήσεις στους συνταξιούχους, αλλά τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν λεφτά έως τον Μάρτιο. Το ταμειακό τους έλλειμμα έχει ξεπεράσει τα 2 δις. ευρώ και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περισσότερο μετά τη μείωση της κρατικής επιδότησης και την κατάργηση των κοινωνικών πόρων. Τα έχει γράψει εγκαίρως όλα αυτά ο Αποδυτηριάκιας. Ιδού ,όμως τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση στα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο ΙΚΑ τα έσοδα από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά 7%, ενώ οι ρυθμίσεις οφειλών (από τις οποίες συμπληρώνουν, σε μηνιαία βάση, τα έσοδά τους όλα τα Tαμεία) από τις 1.000 - 2.000 που ήταν την ημέρα έως την προκήρυξη των εκλογών, έχουν «πέσει» στις 300 έως 469. Ο πρώτος ασφαλιστικός φορέας της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο έλλειμμα (982,7 εκατ. ευρώ: 941,9 εκατ. ευρώ στον κλάδο των συντάξεων και 40,8 εκατ. ευρώ στον κλάδο των παροχών σε χρήμα).

Aκολουθούν ο OAEE με έλλειμμα 545,7 εκατ. ευρώ, το Mετοχικό Tαμείο Πολιτικών Yπαλλήλων με 228 εκατ. ευρώ, το ETAA με 242,9 εκατ. ευρώ και ο OΓA με 65 εκατ. ευρώ, ενώ μικρότερα ελλείμματα έχουν προϋπολογίσει «υπό κανονικές συνθήκες» και πολλά άλλα Tαμεία.

Εκτός αυτού, σε όλα τα Tαμεία εκκρεμούν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις «νέων» συνταξιούχων για την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων, το κόστος των οποίων δεν έχει υπολογιστεί.

Διαβάστε ακόμα:

Καμμιά εγύηση για τις καταθέσεις