ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ!

 

Μου στείλανε ένα βιβλίο που αναφέρεται στις πραγματικές αιτίες της οικονομικής κρίσης που έχει τίτλο «Παγκόσμιος Μινώταυρος». Αφιερωμένο στην γυναίκα του Δανάη Στράτου το έγραψε το 2011 ο Γιάννης Βαρουφάκης, στην Ελλάδα εκδόθηκε από τον Λιβάνη μεταφρασμένο από τα αγγλικά.

Γράφει στον πρόλογο του βιβλίου του ο υπουργός οικονομικών: Το 2010 μία άνυδρη περιοχή της Αυστραλίας πλημμύρισε για πρώτη φορά και πνίγηκαν δεκάδες άνθρωποι. Την ίδια περίπου εποχή μετά από πρωτοφανή καύσωνα κάηκαν εκτάσεις στη Σιβηρία.

Χρειαζόμαστε την αρχιμήδεια μέθοδο για να αντιληφθούμε τι πραγματικά συνέβη και να βρεθούμε εκτός πλανήτη μας. Οι περίεργες πλημμύρες της Αυστραλίας και οι αναπάντεχες πυρκαγιές της Σιβηρίας είναι φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Ίδια αιτία σε δύο διαφορετικές τραγωδίες. Η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου προκαλεί την Κρίση του Περιβάλλοντος. Το ίδιο και η Οικονομική Κρίση.

Στην Ιρλανδία και την Ιαπωνία η «πυρκαγιά» κατέστρεψε την αγορά των ακινήτων πριν πάρει αμπάριζα το τραπεζικό σύστημα. Στην Αμερική, την Βρετανία, ακόμα και την Γερμανία πρώτα «κάηκαν» οι τράπεζες. Στην Ελλάδα η «φωτιά» ξεκίνησε στο Λογιστήριο του Κράτους απ' όπου το δημόσιο χρέος λειτούργησε σαν το προσάναμμα που μεταφέρει τις φλόγες στην υπόλοιπη οικονομία και, βεβαίως, στις τράπεζες.

Να το πω απλά: Όπως και με την κλιματική αλλαγή έτσι και την οικονομική Κρίση την βιώνει πολύ διαφορετικά κάθε χώρα, κάθε ήπειρος. Η Κρίση είναι μία. Κοινή για όλη την ανθρωπότητα.

Από τότε που η Κρίση μπήκε στην ελληνική καθημερινότητα όπου σταθώ κι όπου βρεθώ επαναλαμβάνω κάτι που ηχεί περίεργο, εκκεντρικό, πρωτάκουστο. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ! Οι Έλληνες υποφέρουν, το δημόσιο χρέος έγινε βουνό και συνθλίβει την ελληνική κοινωνία, η ανεργία ζει μέρες δόξας. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, όμως. Αν προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι μας συμβαίνει εστιάζοντας στην Ελλάδα, και στις προφανείς παθογένειές μας, θα μας διαφύγει η ουσία, η φύση της κρίσης.

Διαβάστε ακόμα:

Το κρυφό χαρτί του Βαρουφάκη