ΕΝΦΙΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Ύπουργοί εξέπεσαν και κυβερνήσεις καταποντίστηκαν. Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα ήταν πάντα μία επικίνδυνη υπόθεση. Η κυβέρνηση Τσίπρα ετοιμάζεται να βουτήξει και αυτή στα βαθιά, τροποποιώντας τον ΕΝΦΙΑ, έναν νόμο που πλήρωσαν πολύ ακριβά τα δύο κόμματα της προηγούμενης συγκυβέρνησης.
Η «επιχείρηση φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας» άρχισε πρίν από 35 χρόνια όταν ο πρώτος υπουργός Οικονομικών της Αλλαγής Μ. Δρετάκης εισηγήθηκε το γνωστό ΦΑΠ. Δεν είχαν περάσει ούτε δύο μήνες από την ψήφιση του και τον Ιούνιο του 1982, ο Ανδρέας Παπανδρέου κάτω από την πίεση μεγαλοιδιοκτητών απέπεμψε τον υπουργό και έβαλε στο ψυγείο το νόμο.
Το 1985, ο Δημήτρης Τσοβόλας καθιέρωσε τις αντικειμενικές αξίες και πρότεινε την απογραφή της ακίνητης περιουσίας, το περιουσιολόγιο που αναζητείται ακόμη. Ακολούθησε μία δεκαετία επιβολής διάσπαρτων φόρων στα ακίνητα χωρίς κανέναν σχεδιασμό.
Το 1993 καταργήθηκε ξανά η φορολογία της περιουσίας με προοπτική να μην επανέλθει διότι επιβλήθηκε το λεγόμενο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Η φορολογία της περιουσίας επανήλθε το 1997 επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη, ως Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ ταυτόχρονα γίνεται γενική απογραφή των ακινήτων μέσω του γνωστού εντύπου Ε9. Η νέα φορολογία προέβλεπε προοδευτική κλίμακα με έξι μικρούς συντελεστές και υψηλά αφορολόγητα ποσά.
Το 2008 η Νέα Δημοκρατία καταργεί τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και θεσπίζει το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ). Το ΕΤΑΚ, όμως καταργήθηκε το 2010 από το ΠΑΣΟΚ και επανήλθε ο ΦΜΑΠ που δεν είχε εισπραχθεί μέχρι τα μέσα του 2013 παρ' ότι η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση χρεοκοπίας.
Κάτω από το βάρος των ελλειμμάτων η κυβέρνηση, ενεργοποίησε το γνωστό χαράτσι, ένα φόρο ακίνητης περιουσίας που εισέπραττε μέσω ΔΕΗ. Το πολιτικό της κόστος ήταν άνευ προηγουμένου. Η τροποποίηση του νόμου με τον ΕΝΦΙΑ δεν μπόρεσε να ανακόψει την πολιτική της φθορά, στην οποία αποδόθηκε και η πρωτοπορία του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αλλά και σε όλη την περίοδο μέχρι τις γενικές εκλογές.
Διαβάστε ακόμα: