ΠΑΝΟΡΑΜΑ 25.000 ΦΟΡΟΚΛΟΠΩΝ ΜΕ ΛΕΙΑ 15 ΔΙΣ!

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Στρατιές φοροκλεφτών έχουν μπεί στο στόχαστρο των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών, ως εμπλεκόμενοι σε τουλάχιστον 25.000 χοντρές υποθέσεις με κρυφά εισοδήματα 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στην πρώτη αυτή φάση, ο υπουργός Επικρατείας Π. Νικολούδης που είναι αρμόδιος για την πάταξη της διαφθοράς, τρέχει 3.500 υποθέσεις για οφειλόμενους φόρους 7,5 δις, από τους οποίους ευελπιστεί να εισπράξει μέχρι το καλοκαίρι γύρω στα 2,5 δις. ευρώ.

Τα ποσά είναι ασύλληπτα κι αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, κάποιοι από τους αρμοδίους των προηγούμενων κυβερνήσεων πρέπει να λογοδοτήσουν. Η μη απόδοση των φόρων στο κράτος ήταν η αιτία για την περικοπή μισθών και συντάξεων και γενικότερα την πολιτική της λιτότητας. Η έρευνα δείχνει ότι «λεφτά υπάρχουν», αρκεί να προχωρήσουν οι έλεγχοι, που μέχρι στιγμής έχουν εντοπίσει.

• Ένα εκατομμύριο κατόχους ΑΦΜ που έχουν καταθέσεις άνω των 300.000 ευρώ.

• Έχουν ήδη δεσμευθεί λογαριασμοί με καταθέσεις από 100 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ.

• 840 φυσικά πρόσωπα ανήκουν στην κατηγορία των πολύ μεγάλων καταθετών. Ανάμεσά τους γιατροί και φαρμακοποιοί, που εντοπίστηκαν με τραπεζικές καταθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων, που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.

• Στη μακρά λίστα των μεγαλοκαταθετών περιλαμβάνονται αγρότες, μεσίτες, αρχιτέκτονες, υπηρεσίες τήρησης λογιστικών γραφείων αλλά και ενοικιάσεις γραφείων.

• Στη λίστα υπάρχουν φυσικά πρόσωπα που εμφάνιζαν στη φορολογική τους δήλωση εισοδήματα από 10.000 έως 50.000 ευρώ και εντοπίστηκαν με καταθέσεις εκατομμυρίων.

Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπου δεσμεύτηκαν καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία είναι οι εξής:

• Πολιτικός μηχανικός, ο οποίος από το 1997 μέχρι το 2008 εμφανίζεται να έχει καταθέσεις 70 εκατ. ευρώ, ενώ δικαιολογεί από τα εισοδήματα, που έχει δηλώσει μόνο με 5 εκατ. ευρώ.

• Φαρμακοποιός στην Πάτρα, ο οποίος ασχολείται παράλληλα με ναυτιλιακές επιχειρήσεις, εμφανίζεται με καταθέσεις 50 εκατ. ευρώ, ενώ από τα δηλωθέντα εισοδήματα του δικαιολογούνται μόνο τα 17 εκατ. ευρώ.

• Ιδιοκτήτης γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη συμπρωτεύουσα από το 1996 μέχρι το 2010 εμφανίζει καταθέσεις 65 εκατ. ευρώ που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές του δηλώσεις, βάσει των οποίων έχουν δηλωθεί μόνο τα 15 εκατ. ευρώ.

Επιχειρηματίας με καταθέσεις 60 εκατ. ευρώ, ο οποίος βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων του για τη χρήση των ετών 1997 • 2005 δικαιολογεί 5 εκατ. ευρώ.

• Επιχειρηματίας το 2010 είχε καταθέσεις ύψους 36,5 εκατ. ευρώ. Από τα δηλωθέντα εισοδήματα του από 1996 μέχρι το 2010 δικαιολογούνται 2,9 εκατ. ευρώ.

• Με καταθέσεις 50 εκατ. ευρώ εμφανίζεται ένας ακόμη ελεγχόμενος, ο οποίος από το 1996 μέχρι το 2006 δήλωσε μόνον τα 7 εκατ. ευρώ.

• Μεγαλοκαταθέτης με 9 εκατ. ευρώ, δικαιολογεί με τις φορολογικές του δηλώσεις μόλις 303.000 ευρώ.

Ο θησαυρός των ελεγκτών βρίσκεται σε 65 CD που έστειλαν στους οικονομικούς εισαγγελείς οι τράπεζες και σ αυτόν περιλαμβάνονται όλες οι κινήσεις λογαριασμών (εκτός των λογαριασμών όψεως), καταθέσεων και εμβασμάτων των φυσικών προσώπων για τη χρονική περίοδο από 2000 μέχρι και 2012.

Διαβάστε ακόμα:

Πολλά χρόνια μπροστά ο Χαμουραμπί