ΔΗΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΣΕΝΤΟΥΚΙΑ ΣΑΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Για πρώτη φορά από το 1992, οι φορολογούμενοι θα κληθούν σύντομα να δηλώσουν στην εφορία όχι μόνο τις τραπεζικές καταθέσεις τους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και τα μετρητά που έχουν στο στρώμα, στο σεντούκι και τις θυρίδες. Αν δεν το κάνουν, τα περιουσιακά τους αυτά στοιχεία θα κατασχεθούν.

Το μήνυμα θα τους σταλεί εντός των προσεχών εβδομάδων, όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο νέος τύπος των φορολογικών δηλώσεων που θα πρέπει να συμπληρώσουν. Με τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα λειτουργήσει εντός του έτους το περιουσιολόγιο, το οποίο αποτελεί κυβερνητική εξαγγελία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Πρόκειται για τον καθρέφτη της κινητής περιουσίας μας που μαζί με το Ε9 της ακίνητης θα δίνουν το φορολογικό μας στίγμα, για να μπορεί ο έφορος να κόβει στα μέτρα μας το κοστούμι των χαρατσιών.

Εκτός από οικονομίες σε ρευστό, οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν επίσης την αξία των επενδύσεων τους σε κάθε είδους επενδυτικά προϊόντα, όπως είναι τα ομόλογα, τα αμοιβαία κεφάλαια, οι προθεσμιακές καταθέσεις, τα ρέπος, τα κρατικά ή επιχειρηματικά ομόλογα κλπ. Ακόμη τα κινητά πράγματα μεγάλης αξίας, δηλαδή αυτά που η αξία τους ξεπερνά τις 5.000 ευρώ, όπως είναι οι συλλογές έργων τέχνης.

Η δήλωση των περιουσιακών αυτών στοιχείων θα είναι υποχρεωτική, με ποινή κατάσχεσης υπέρ του Δημοσίου στην περίπτωση απόκρυψής τους. Για παράδειγμα, Άν για παράδειγμα ένας φορολογούμενος διαθέτει 50.000 ευρώ σε τράπεζα του εξωτερικού και δεν το δηλώσει, θα κινδυνεύει με βεβαίωση του αντίστοιχου ποσού υπέρ του Δημοσίου στην περίπτωση που η ύπαρξή του έρθει με οποιονδήποτε τρόπο σε γνώση του Δημοσίου.

Πριν από την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης, θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν μαύρο χρήμα να το «ξεπλύνουν». Αυτό θα γίνει μέσω μια ρύθμισης «οικειοθελούς συμμόρφωσης», που ετοιμάζεται ήδη στο υπουργείο Οικονομικών και θα εξυπηρετήσει και τις εισπρακτικές ανάγκες του Δημοσίου, οι οποίες είναι επιτακτικές.
Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν το μαύρο χρήμα και να πληρώσουν έναν κατ' αποκοπήν φόρο για αυτό (π.χ. 10% ή 20%). Με την πληρωμή του φόρου, ο φορολογούμενος θα μπορεί πλέον να το δηλώσει και στη φορολογική του δήλωση και να μην κινδυνεύει έτσι να κατηγορηθεί ότι απέκρυψε εισοδήματα από την Εφορία.

Διαβάστε ακόμα:

Γιατί δεν διαψεύδουν το κούρεμα τον καταθέσεων