ΑΔΕΙΑΣΜΑ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Κίτρινη κάρτα στον Λαφαζάνη για τις παρεμβάσεις του στη ΡΑΕ σχετικά με το χαράτσι του ΕΤΜΕΑΡ και στη ΔΕΗ για την τιμολογιακή της πολιτική, έδειξε η Ευρωπαική Επιτροπή δια του Επιτρόπου της για την Ενέργεια.

Ο Έλληνας υπουργός έχει ζητήσει από μεν την ανεξάρτητη αρχή ακύρωση της αύξησης του τέλους, από δε τη ΔΕΗ μείωση των τιμολογίων της, παρεμβάσεις που κατά την Κομισιόν, είναι έξω από την επίσημη ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαικής Ένωσης.

Για το θέμα της ΡΑΕ, που αύξησε το τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο αρμόδιος επίτροπος είναι σαφής ότι ο υπουργός κακώς περενέβη, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι ανεξάρτητη σε όλους τους τομείς λειτουργίας της.

Με δύο λόγια η Κομισιόν θεωρεί τον τομέα της ενέργειας ουδέτερο έδαφος και αμφισβητεί το δικαίωμα της Πολιτείας να παρεμβαίνει στη λειτουργία της ΔΕΗ και των ανεξάρτητων αρχών.

Μεταξύ άλλων, το ΕΤΜΕΑΡ χρηματοδοτεί και τα αιολικά πάρκα σε τέσσερα νησιά των Κυκλάδων, η κατασκευή των οποίων έχει προκαλέσει σφοδρότατες αντιδράσεις και σε τοπικό επίπεδο. Πρόκειται για κατασκευές φαραωνικών διαστάσεων σε επίκαιρα σημεία των νησιών, στις οποίες εμπλέκονται οι Όμιλοι Κοπελούζου και Μυτιληναίου, ενώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από Γερμανούς προμηθευτές.

Η ΡΑΕ υποστηρίζει ότι είναι υποχρεωμένη εκ του νόμου να αναθεωρεί το ΕΤΜΕΑΡ δύο φορές τον χρόνο εφόσον αυτό απαιτείται για τον ισοσκελισμό του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΥΘΗΑ.

Το πρόβλημα είναι ότι ο Ειδικός αυτός Λογαριασμός θα συνεχίσει να είναι ελλειμματικός παρά το new deal με τους παραγωγούς “καθαρής” ενέργειας και τις έκτακτες εισφορές στους τζίρους τους.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του ΛΑΓΗΕ, τον Ιανουάριο του 2015 ο λογαριασμός εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει έλλειμμα 102,16 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μειωθεί τον Φεβρουάριο στα 65,95 εκατ. και τον Μάρτιο στα 49,24 εκατ. Παρόμοια θα είναι η εικόνα του λογαριασμού το τελευταίο τρίμηνο του 2015, με το έλλειμμα από τα 110,13 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο να περιορίζεται στα 82,69 εκατ. τον Νοέμβριο και στα 35,80 εκατ. το Δεκέμβριο.

Για το 2016, ο ΛΑΓΗΕ προβλέπει ότι ο ειδικός λογαριασμός ΑΠΕ θα ξεκινήσει με έλλειμμα μόλις 5,64 εκατ. ευρώ, για να συνεχίσει τον Φεβρουάριο με πλεόνασμα 16,81 εκατ. και τον Μάρτιο με 14,80 εκατ. ευρώ

Διαβάστε ακόμα:

Χαμός με το χαράτσι υπέρ Γερμανών