ΧΟΝΤΡΕΣ ΜΙΖΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Νάτα μας. Μας ψέγει ο ΟΟΣΑ γιατί νομίζετε; Επειδή, λέει, το κράτος αδιαφορεί μπροστά στο φαινόμενο ελληνικές επιχειρήσεις να λαδώνουν κρατικούς αξιωματούχους σε ξένες χώρες για να παίρνουν δουλειές. Και τι παραδείγματα επικαλείται;

Ελληνική κατασκευαστική εταιρεία, στα Σκόπια δωροδόκησε, λέει, με 270 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ υψηλά ιστάμενους υπαλλήλους της ΠΓΔΜ για την κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου. Η εταιρεία κέρδισε τον διαγωνισμό, παρ΄ ότι η προσφορά της ήταν κατά 40 εκατ. υψηλότερη από αυτήν των ανταγωνιστών της. Αν δεν πέφτω έξω στους υπολογισμούς μου, με τα 270 εκατ. ευρώ, οι Έλληνες θα εξαγόρασαν το μισό πληθυσμό της γειτονικής χώρας.

Άλλο παράδειγμα. Στην Κύπρο Έλληνες επιχειρηματίες δωροδόκησαν με 78 εκατ., ούτε μαρουλόφυλλα να ήταν τα εκατομμύρια, δημοσίους υπαλλήλους σε υπόθεση επεξεργασίας απορριμμάτων στην Πάφο.

Ακολουθούν κι άλλες περιπτώσεις λαδώματος με μικρότερα, όμως ποσά, κρατικών υπαλλήλων σε χώρες της Αφρικής, στις ΗΠΑ και τη Μ. Ανατολή. Αναρωτιέμαι πόσες εκθέσεις έχει συντάξει ο ΟΟΣΑ για αντίστοιχες δραστηριότητες της ΖΗΜΕΝΣ στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες κι αν ο Οργανισμός είναι ευχαριστημένος από τις αγγλικές εταιρίες ιατρικών ειδών που έχουν εκμαυλίσει και τον τελευταίο ‘Ελληνα γιατρουδάκο με τις μίζες τους. Θα πρότεινα τη δημιουργία ειδικού παραρτήματος που θα ελέγχει σε μόνιμη βάση τα γερμανικά και τα βρετανικά, και όχι μόνο αυτά, επιχειρηματικά μεγαθήρια στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα:

Τι προβλέπει το σενάριο της Κύπρου