ΠΩΣ ΑΠΟΤΥΠΩΘΗΚΕ Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΤΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Το εξαιρετικά βαρύ κλίμα της τελευταίας εβδομάδας πριν από τη σύγκληση της 8μερούς στις Βρυξέλλες, με τις ευρωπαικές απειλές για γκρέξιτ, την έλλειψη ρευστότητος και το φόβο χρεοκοπίας προκάλεσε πανικό και έντονη απαισιοδοξία στους Έλληνες.

Η ατμόσφαιρα αυτή αποτυπώθηκε σε δημοσκόπηση της εταιρίας Μέτρηση, όπου η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων:

-Σε ποσοστό 52% θεωρεί υπαρκτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας έναντι 29% που έχει διαφορετική γνώμη.

-Σε ποσοστό 59% θεωρεί υπαρκτό το ενδεχόμενο στάσης πληρωμής έναντι 29% που πιστεύει το αντίθετο.

-Σε ποσοστό 59% θεωρεί υπαρκτό το ενδεχόμενο γκρέξιτ έναντι 265 που πιστεύει το αντίθετο.

Το ίδιο απαισιόδοξη ήταν και η απάντηση στο ερώτημα αν η κατάσταση στη χώρα θα είναι καλύτερη ή χειρότερη τους επόμενους 12 μήνες. Το 45% απάντησε χειρότερη και μάλλον χειρότερη, το 28% καλύτερη και μάλλον καλύτερη και το 17% ίδια. Στα αυτά επίπεδα η απαισιοδοξία και όσον αφορά τις προσδοκίες για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση.

Αυτό, όμως το κλίμα δεν έχει σχέση με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στις διαπραγματεύσεις, τις οποίες εγκρίνει το 49% των πολιτών έναντι 34% που διαφωνούν. Καλή εικόνα, αλλά όχι στα επίπεδα προηγούμενων μετρήσεων, έχουν οι ερωτηθέντες και για την γενικότερη κυβερνητική πολιτική, την οποίαν επιδοκιμάζει πολύ ή αρκετά το 43% έναντι 34% που δεν είναι ικανοποιημένο.

Στο ερώτημα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις το 61% απαντά όχι, έναντι 27% που συμφωνεί, ενώ στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ κατά 12,2 μονάδες.

Τα ποσοστά των δύο κομμάτων διαμορφώνονται σε 35,4% και 23,2% αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμα:

Τρομολαγνία Ευρωπαίων εναντίον των τραπεζών