ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΛΑ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Όπως σας έχω ενημερώσει ήδη, ο ΕΝΦΙΑ δεν θα καταργηθεί το 2015. Θα αλλάξει όμως όνομα και θα κρατήσει τη... χάρη του που ισοδυναμεί με 2,6 δις ετησίως. Είναι το πρώτο εισπρακτικό μέτρο για την κάλυψη της μαύρης τρύπας στον τομέα των εσόδων.

Δεύτερο μέτρο προς την ίδια κατεύθυνση, οι αλλαγές στον ΦΠΑ, δηλαδή αύξηση από 6% σε 13% σε κοσμοπολίτικες περιοχές όπως η Μύκονος η Σαντορίνη και η Κρήτη.

Ακολουθούν αυξήσεις στους φόρους τσιγάρων και ποτών. Στα τσιγάρα, πάντως υπάρχει πρόβλημα, καθώς οι ειδικοί φόροι είναι ήδη στο 88%. Μεγάλες θα είναι οι αλλαγές και στο φορολογικό σύστημα, με αύξηση της φορολογίας στους έχοντες. Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, αναπόφευκτες φέρεται να είναι οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα. Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγές σε ότι αφορά την πρόωρη συνταξιοδότηση, να βάλει ουσιαστικά τέλος στις πρόωρες συντάξεις, με ισχυρά αντικίνητρα, που θα αποθαρρύνουν όσους σκέπτονται να αποχωρήσουν νωρίτερα από την εργασία τους, ενώ θα προχωρήσουν οι διοικητικές ενοποιήσεις Ταμείων.

Όσον αφορά στο Δημόσιο, στόχος είναι η καθολική εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου και ο εξορθολογισμός του, αφού ακόμα και σήμερα υπάρχουν αποδοχές πολλών ταχυτήτων, για υπαλλήλους ίδιων προσόντων.

Διαβάστε ακόμα:

Στην παρέλαση οι... μίζες του Τσοχατζόπουλου