ΟΙ ΑΔΙΣΤΑΧΤΟΙ ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Σε κάθε οικονομική κρίση οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Αυτό είναι κανόνας. Συχνά διαβάζουμε για μείωση των τιμών των ακινήτων κατά 40-50% και για παντελή έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος, που τι σημαίνει; Ότι σε μερικές περιπτώσεις, τα ακίνητα πουλιούνται για ένα πιάτο φαί. Η κατάσταση θυμίζει Κατοχή. Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και πρώην υπουργός Ναπολέων Μαραβέγιας έγραψε για τη δράση των μαυραγοριτών την περίοδο 1940-44.

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην περίοδο της Κατοχής άλλαξαν χέρια τεράστιες περιουσίες, από κινητά αντικείμενα αξίας (κοσμήματα, χρυσαφικά, αντικείμενα τέχνης κ.ά.) ως και ακίνητα (κατοικίες, διαμερίσματα, οικόπεδα). Υπάρχουν σχετικές πληροφορίες ότι πουλήθηκαν ακίνητα την περίοδο εκείνη στο 15%-25% της πραγματικής τους αξίας».

Μπορεί λόγω της χειρότερης μεταπολεμικά ύφεσης που πλήττει την Ελλάδα, ο αριθμός των Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας να έχει εκτοξευθεί, ωστόσο... αυξήθηκαν σημαντικά και οι πλούσιοι!

Αυτό αποκάλυψε η έρευνα με τίτλο «The Wealth report» της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank που ολοκληρώθηκε το 2014. Ο αριθμός των ατόμων με εξαιρετικά υψηλή καθαρή αξία περιουσίας, δηλαδή των πολυεκατομμυριούχων αυξήθηκε το 2013 στους 721 από 709 το 2012, και από 571 το 2003, χρονιά κατά την οποία το χρήμα έρεε άφθονο στην Ελλάδα...

Παράλληλα, το 2013 συνολικά 92 άτομα διέθεταν περιουσία αξίας άνω των 100 εκατ. δολαρίων από 90 το 2012 και 73 το 2003. Οι αναλυτές της Knight Frank προέβλεψαν ότι σε μία δεκαετία οι Έλληνες πολυεκατομμυριούχοι-όσοι έχουν περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων εξαιρουμένης της αξίας της πρώτης κατοικίας τους- θα έχουν αυξηθεί σε 864.

Ποσοστιαία η αύξηση των πολυεκατομμυριούχων διαμορφώνεται στο 2%.

Την περίοδο 2012-2013 οι κροίσοι αυξήθηκαν επίσης και στις εξής χώρες.

- κατά 0% στην εύπορη Αυστραλία (δηλαδή δεν υπήρξε καμία μεταβολή)

- κατά 1% στον Καναδά

- κατά 1% στην Ιαπωνία

- κατά 2% στη Σιγκαπούρη και

- κατά 4% στις ΗΠΑ

Τη δική του σημασία έχει επίσης, το ότι οι κροίσοι αυξήθηκαν σε ποσοστό 3% και σε μία ακόμη χώρα του μνημονίου, την Ιρλανδία.

Διαβάστε ακόμα:

Στην αγκαλιά της ρωσικής αρκούδας για μερικά δις