ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΑΥΤΑ ΠΕΡΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Λάθος του Βαρουφάκη η διαβεβαίωση του προς τη Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές. Θα μπορούσε να αφήσει να αιωρείται κι άλλο η πιθανότητα μη πληρωμής των 458 εκατ. που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα την προσεχή Πέμπτη στο ΔΝΤ. Έτσι για το γαμώτο της υπόθεσης, για να σφίγγουν οι κώλοι.

Θα μπορούσε επίσης και να μην πληρώσει τη δόση κι ας λένε μερικοί ότι έτσι θα οδηγούσε τη χώρα σε άτακτη χρεοκοπία. Ανοησίες. Ας διαβάσουν επιτέλους οι κινδυνολόγοι τον κανονισμό λειτουργίας του ΔΝΤ. Που τι λέει; Λέει ότι αν η Ελλάδα δεν πληρώσει την Πέμπτη, θα της παρασχεθεί μία 30ήμερη περίοδος χάριτος, κατά την οποία θα κληθεί να πληρώσει τα χρήματα το συντομότερο δυνατό και πριν η επικεφαλής του Ταμείου Κ. Λαγκάρντ ειδοποιήσει το εκτελεστικό συμβούλιο για την καθυστέρηση της πληρωμής.

Μετά από αυτό το κενό, θα μπορούσε να κηρυχτεί μία τεχνική χρεοκοπία ένα μήνα αργότερα, όταν «...ένα παράπονο σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του μέλους εκδοθεί από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο προς το Εκτελεστικό Συμβούλιο».

Στο μεταξύ, όμως η Ελλάδα μπορεί να κάνει την πληρωμή έχοντας τρομάξει τους πιστωτές και τις αγορές για την πιθανότητα μίας μοιραίας παραβίασης των κανόνων που διέπουν το ΔΝΤ. Δηλαδή, η Ελλάδα επί τουλάχιστον δύο μήνες θα μπορούσε να παίζει με τα νεύρα ολόκληρου του κόσμου, αυξάνοντας βέβαια το λογαριασμό της απέναντι στους δανειστές σε ασύλληπτα ύψη. Αλλά ο βρεγμένος δεν φοβάται τη βροχή. Οι ...άβρεχτοι είναι αυτοί που θα τρέμουν καθώς θα ...βραχούν χάνοντας πολλά δισεκατομμύρια, σύμφωνα με μελέτες της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας

Στην έκθεση της ΕΚΤ προσομοιώνονται σενάρια, τα οποία υπολογίζουν ότι μόνο για την Ιταλία (που καλύπτει το 17% του κεφαλαίου της ΕΚΤ) το ύψος των ζημιών κυμαίνεται από 61,2 δισ. ευρώ έως 81 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 4% του ιταλικού ΑΕΠ. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γερμανία για την οποία το κόστος ενός ενδεχόμενου Grexit ξεπερνά τα 120 δισ. ευρώ, με τη Γαλλία να ακολουθεί με 90 δισ. ευρώ και την Ισπανία με 50 δισ. ευρώ. Η ζημιά ενός Grexit αντιστοιχεί στο 4,3% του ΑΕΠ για την Εσθονία, στο 4,2% για τη Σλοβακία και στο 5,3% για τη Μάλτα.

Διαβάστε ακόμα:

Λεφτά από τη Ρωσία κι άλλα παραμύθια