ΕΠΕΛΑΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ
Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
H ιστορία είναι για γέλια και για κλάματα μαζί. Οι δανειστές πιέζουν για νέες μειώσεις στις συντάξεις, την ώρα που το Συμβούλιο Επικρατείας έβγαλε αντισυνταγματικές όλες τις προηγούμενες, καθώς και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που επίσης θέλουν να επαναφέρουν οι εταίροι.
Το καλό για την κυβέρνηση είναι ότι με την απόφαση αυτή αποκτά ένα ακόμη ισχυρό επιχείρημα στην άρνηση της να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ξένων. Το κακό έχει σχέση με το κόστος της απόφασης που φτάνει στο δυσθεώρητο ποσό των 3,5 δις. Επί πλέον είναι αμετάκλητη και πρέπει να εφαρμοστεί από τη στιγμή που θα κοινοποιηθεί στον υπουργό.
Τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει ότι αν το κράτος αρνηθεί να συμμορφωθεί, εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες συνταξιούχοι θα κινήσουν διαδικασίες κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου σε μία προσπάθεια να ρεφάρουν για τις απώλειες της πενταετίας.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα, ένα δισεκατομμύριο περισσότερα από τον ΕΝΦΙΑ ή να λάβει δρακόντεια μέτρα για να αποσοβήσει ένα πλιάτσικο άνευ προηγουμένου στην περιουσία του δημοσίου.
Μία ιδέα για τον Βαρουφάκη αν συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα υπουργού Οικονομικών. Να δίνει τη διαφορά των συντάξεων σε ομόλογα λήξης 2037, χρονολογία αποπληρωμής του δημοσίου χρέους των 340 δις.
Με τον ίδιο τρόπο, μπορεί να εξοφλήσει και τα αναδρομικά των 100 συνταξιούχων που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν. Να ένα θέμα που για να αντιμετωπιστεί, ίσως χρειαστεί δημοψήφισμα.
Διαβάστε ακόμα: