ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΦΟΡΟΥΣ
Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης
Kάθε φορά που το κράτος ξεμένει από ρευστό, το ρίχνει στην περαίωση. Περαίωσις εστί μία χαριστική πράξη υπέρ φοροφυγάδων, φοροκλεφτών κι άλλων αναξιοπαθούντων στη λογική του έλα δώσε τα μισά και καθάρισες.
Αυτό το ξέρουν καλά οι απανταχού της Ελλάδος ασυνεπείς φορολογούμενοι και γίνονται ακόμη πιο ασυνεπείς. Μία ζωή περιμένουν την επόμενη περαίωση που οι κυβερνήσεις βαφτίζουν ως την τελευταία, αλλά ποτέ δεν είναι ούτε καν η προτελευταία. Το 2010 ο Γ. Παπακωνσταντίνου, λίγο πριν την οικονομική κατάρρευση έκανε τη δέκατη κατά σειρά περαίωση που τη διαφήμισε σαν την τελευταία στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.
Οι ασυνεπείς φορολογούμενοι, 552.000 τον αριθμό, έσπευδαν αγεληδόν να πληρώσουν και μέσα σε μόλις δύο μήνες είχαν εισπραχθεί 2 δις. ευρώ, ποσό τεράστιο, αλλά ασήμαντο μπροστά στο δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε τότε η χώρα. Σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις που ανεβαίνουν στην εξουσία ξεκινούν το έργο τους με μία περαίωση. Είναι ο κανόνας για ζεστό χρήμα.
Την αρχή έκανε το 1978 ο υπουργός Οικονομίας Αθ. Κανελλόπουλος και έσπασε τα ταμεία. Η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη που έδινε και ξαναέδινε παρατάσεις έως τις 30 Απριλίου 1981. Τον μιμήθηκαν ο Δημ. Τσοβόλας το 1988, ο Ι. Παλαιοκρασσάς το 1991 και ο Αλ. Παπαδόπουλος το 1994.
Η τελευταία αυτή ρύθμιση ήταν η πιο επιτυχημένη όλων των εποχών με εισπράξεις 450 δισεκατομμυρίων δραχμών. Ακολούθησαν άλλες έξι περαιώσεις που όλες εμφανίστηκαν σαν οι τελευταίες.
Δύο επί Ν.Χριστοδουλάκη με την ονομασία συνάφεια και όχι περαίωση, δύο επί Γ.Αλογοσκούφη, μία επί Γ.Παπαθανασίου με αναβίωση της περαίωσης Αλογοσκούφη και η τελευταία του Γ. Παπακωνσταντίνου.
Κάθε τρία χρόνια και μία περαίωση. Γιατί να είναι κανείς συνεπής φορολογούμενος.
Διαβάστε ακόμα: