ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΓΕΝΝΑΙΟΨΥΧΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Μετά την Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική, αλλά και η Γιουρομπάνκ κουρεύουν καταναλωτικά δάνεια και χρέη από κάρτες πελατών που για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Το κακό για τις Τράπεζες είναι ότι οι πελάτες αυτοί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ούτε τους πρώτους μήνες της δανειοδότησης τους, αφού τα δάνεια τους δόθηκαν χωρίς τις απαραίτητες τραπεζικές εγγυήσεις. Ως τώρα οι Τράπεζες έκρυβαν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, ξαφνικά όμως τις έπιασε η γενναιοψυχία.

Και άρχιζαν να κουρεύουν και να χαρίζουν δάνεια κάτω των 20.000 ευρώ. Η οδηγία που πήραν από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, γιατί περί αυτού πρόκειται, ας μην γελιόμαστε, είναι να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ώστε η εικόνα στους ισολογισμούς τους να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

Δεν πρόκειται δηλαδή για κάποιο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής. Πάλι εμείς θα το πληρώσουμε... Οι τραπεζίτες μάλιστα δεν κρύβουν τον κίνδυνο να δημιουργηθεί προσδοκία γενικότερης τακτοποίησης των δανείων και αρχίζουν να μην πληρώνουν και οι ως τώρα συνεπείς δανειολήπτες.

Για το λόγο αυτό αρχίζουν να διαρρέουν φήμες για ευκολίες πληρωμής και στους καλοπληρωτές πελάτες τους με πάγωμα των τόκων και ψαλίδισμα των δόσεων, κυρίως στα στεγαστικά δάνεια. Αλλά νιος ήμουν και γέρασα...

Διαβάστε ακόμα:

Καβγάς Τσίπρα - Καμμένου για τα αεροπλάνα